ŞOCANT de BUNĂ: tratează BOLILE DEGENERATIVE şi REUMATISMUL şi distruge VIERMII INTESTINALI

ŞOCANT de BUNĂ: tratează BOLILE DEGENERATIVE şi REUMATISMUL şi distruge VIERMII INTESTINALI
În general, florile acestei plante sunt folosite la prepararea uneia dintre cele mai îndrăgite băuturi ale verii, în timp ce fructele sale sunt puţin cunoscute al noi. Cu toate acestea, nu trebuie ignorate efectele terapeutice puternice pe care le au, putând preveni şi trata un număr semnificativ de afecţiuni.

Socul, o specie de plante din grupa arbuștilor cu 20-30 de soiuri din familia Adoxaceae, nativă Europei, nord-vestului Africii și sud-vestului Asiei, se dezvoltă pe orice tip de sol, umed sau uscat, de preferință într-un loc însorit.

Florile acestuia, ce apar la începutul verii, sunt extrem de parfumate, fiind folosite la prepararea îndrăgitei socate, băutură benefică organismului. Florile conţin glicozide, taninuri, sapine, pectine, uleiuri esenţiale, vitamina C şi saruri minerale  şi au efect diuretic, laxativ, antiinflamator, cărora li se adaugă proprietăţile antivirale şi antiseptice.

Fructele au, la rândul lor, taninuri şi antociani cum sunt sambucin, sambucianin, crisantemin şi alte glicozide şi cianidine, având excelente proprietăţi antioxidante. Totodată atât florile cât şi frunzele conţin rutin, izocuercitin şi hiperozid. 

Florile de soc sunt folosite în mod tradiţional pentru tratarea gripei, răcelii, sinuzitelor, stărilor febrile, problemelor căilor respiratorii superioare, precum şi a febrei fânului.

Fructele au efect analgezic, dar au şi proprietăţi laxative, fiind foarte eficiente în constipaţie, şi diaforetice. Ele sunt folosite cu succes în tratarea afecţiunilor reumatice şi a artritei.

Şi florile şi fructele de soc sunt eficiente în tratarea bolilor degenerative, previn cancerul, şi ajută la manţinerea sub control a tumorilor benigne. De asemenea, sunt foarte eficiente în activarea sistemului imunitar. 

Ceai de soc poate distruge eficient şi viermii intestinali şi este un remediu natural în lupta cu obezitatea datorită proprietăţilor laxative şi diuretice, ajutând la detoxifierea organismului şi la eliminarea excesului de apă din organism.

De asemenea, creşte secreţia glandelor mamare, stimulează sistemul imunitar, tratează infecţiile urechii şi stimulează circulaţia. 

Precauţii:

 Frunzele şi fructele crude conţin glicozide toxice, motiv pentru care aceste remedii trebuie folosite cu grijă, doar aşa cum vă sunt indicate de către specialişti.

Nu este recomandat consumul continuu de ceai de soc. În general, este indicată urmarea unei cure de 10 zile, cu cinci zile de pauză.

Nu în ultimul rând, dacă apar reacţii adverse cum sunt intoxicaţii, vomă, iritaţii ale gâtului, arsuri stomacale, dificultăţi respiratorii sau convulsii, opriţi imediat folosirea remediilor din plante şi consultaţi medicul dumneavoastră.

Comenteaza