Peste 10.000 de candidaţi la Rezidenţiat. Rafila: Anul acesta am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare

Peste 10.000 de candidaţi la Rezidenţiat. Rafila: Anul acesta am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare
| Foto: UMF Cluj

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat, duminică, în ziua în care s-a desfășurat concursul de Rezidențiat, că anul acesta a venit cu o schimbare: "am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare".

"În acest an, a început o schimbare, în sensul că, dincolo de oferta de pregătire din partea universităţilor, (...) am început să acordăm prioritate specialităţilor deficitare. Probabil, în acest an, vă dau un exemplu, avem cel mai mare număr din istorie de locuri la medicina de familie, peste 600 de locuri, şi vrem să păstrăm acest trend şi să schimbăm această abordare, în care pregătim medici în funcţie de capacitatea de pregătire a universităţilor, încet-încet, astfel încât şi ele să îşi adapteze această capacitate în funcţie de nevoile sistemului de sănătate. Noi pregătim medici pentru ceea ce are nevoie sistemul de sănătate din România, iar adaptarea universităţilor şi facultăţilor de medicină la acest proces este necesară", a declarat, duminică, Alexandru Rafila.

Ministrul a evidenţiat importanţa dezvoltării infrastructurii medicale, astfel încât condiţiile de muncă să fie atrăgătoare pentru tinerii medici, în condiţiile în care "salarizarea, în bună măsură, a fost rezolvată".

Rafila a precizat că, dintre cele trei domenii majore, concurenţa cea mai mică este la Medicină - 1,32 candidaţi, în timp ce la Stomatologie este de 4,23, iar la Farmacie peste 5. 

Concursul de Rezidențiat la Cluj

La Cluj-Napoca s-au înscris la concurs 1.353 de candidați - 708 absolvenți de Medicină, 284 de absolvenți de Medicină dentară și 361 de absolvenți de Farmacie.

În centrul de examen organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca concursul s-a desfășurat "impecabil, în condiții foarte bune pentru toți candidații", au transmis reprezentanții UMF Cluj. Peste 200 de voluntari (cadre didactice, medici rezidenți și personal administrativ din cadrul universității) au fost implicați în organizarea concursului, iar examenul a fost susținut în 14 săli. 

Față de anii precedenți, când alegerea unui loc sau post era condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național, începând din acest an punctajul minim a crescut la 65%. Ocuparea locurilor/posturilor în specialitate se va face în ordinea punctajului obținut, în limita locurilor/posturilor publicate la concurs, alcătuindu-se o singură clasificare națională pentru fiecare domeniu.

 

Comenteaza