STUDIU: Cum s-ar putea explica creșterea cazurilor de cancer la persoanele tinere?

STUDIU: Cum s-ar putea explica creșterea cazurilor de cancer la persoanele tinere?

Cercetătorii încearcă să afle de ce unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri.

Oamenii de știință care caută indicii despre motivul pentru care unele tipuri de cancer sunt în creștere la adulții tineri spun că au găsit o pistă interesantă: o legătură cu îmbătrânirea biologică accelerată.

Îmbătrânirea reprezintă riscul major pentru multe tipuri de cancer, ceea ce înseamnă că, cu cât îmbătrânim, cu atât mai multe șanse avem de a fi diagnosticați. Și, din ce în ce mai mult, experții recunosc că vârsta este mai mult decât un număr. Este, de asemenea, uzura organismului, cauzată de stilul de viață, de stres și de genetică, care este uneori denumită vârsta biologică a unei persoane, scrie 360medical.ro.

„Știm cu toții că, în ceea ce privește cancerul, acesta este o boală a îmbătrânirii. Cu toate acestea, acum vedem mai multe cazuri la o populație mai tânără”, spune dr. Yin Cao, profesor asociat de chirurgie la facultatea de medicină a Universității Washington din St. Louis și autor principal al noii cercetări, care a fost prezentată duminică, la conferința anuală a Asociației Americane de Cercetare a Cancerului, ce are loc în San Diego, între  7 – 10 aprilie.

Dr. Cao și echipa sa au analizat dosarele medicale a 148.724 de persoane cu vârste cuprinse între 37 și 54 de ani, dintr-un registru de date de mari dimensiuni, UK Biobank și s-au axat pe mai mulți markeri din sânge care s-au dovedit a fi corelați cu vârsta biologică și au determinat îmbătrânirea accelerată prin compararea vârstei biologice a oamenilor cu vârsta lor cronologică.

Apoi au verificat registrele de cancer pentru a vedea câți dintre cei din grup fuseseră diagnosticați cu cancere timpurii, pe care cercetătorii le-au definit ca fiind cancere apărute înainte de vârsta de 55 de ani. Au fost diagnosticate aproape astfel 3.200 de cancere.

Cercetătorii au descoperit că persoanele născute în 1965 sau mai târziu aveau cu 17% mai multe șanse să prezinte o îmbătrânire accelerată decât cele născute între 1950 și 1954, potrivit CNN.

După ce au ajustat datele în funcție de factorii care ar fi putut distorsiona rezultatele, cercetătorii au descoperit că îmbătrânirea accelerată a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Cele mai puternice asocieri au fost observate în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de stomac și intestinal și al cancerului uterin.

În comparație cu persoanele care au avut cea mai scăzută îmbătrânire mai rapidă din eșantionul biobăncii, cei care au obținut cel mai mare scor au avut un risc dublu de cancer pulmonar cu debut precoce, un risc cu peste 60% mai mare de tumori gastrointestinale și un risc cu peste 80% mai mare de cancer uterin.

Ruiyi Tian, studentul absolvent care a condus cercetarea, are câteva teorii. Tian crede că este posibil ca plămânii să fie mai vulnerabili la îmbătrânire decât alte tipuri de țesuturi, deoarece aceștia au o capacitate limitată de regenerare. De asemenea, cancerele de stomac și intestinale au fost legate de inflamație, care crește odată cu îmbătrânirea.

Medicii spun că dacă s-ar putea identifica persoanele care prezintă un risc mai mare, deoarece celulele lor îmbătrânesc mai repede, s-ar putea recomanda și intervenții asupra stilului de viață: lucruri precum nutriția, exercițiile fizice și somnul.

În prezent, adulții tineri care nu au antecedente familiale sau alți factori de risc nu sunt supuși în mod regulat unui screening pentru majoritatea tipurilor de cancer.

Comenteaza