Studiu: Pacienții care au trecut cu bine de COVID-19, salvare pentru cei aflați în stare gravă

Studiu: Pacienții care au trecut cu bine de COVID-19, salvare pentru cei aflați în stare gravă

Cercetătorii chinezi studiază un tratament care implică utilizarea plasmei sangvine bogate în anticorpi a celor care s-au recuperat din coronavirus despre care susțin că ar fi îmbunătăţit deja simptomele unor pacienţi în stare gravă.

O doză de anticorpi extrasă din sângele pacienţilor care s-au vindecat de Covid-19 pare să fi îmbunătăţit simptomele a 10 pacienţi în stare gravă, potrivit unor noi cercetări. După cum raportează PA Media, tratamentul, cunoscut sub numele de terapie convalescentă cu plasmă (CP), implică utilizarea plasmei sangvine bogate în anticorpi a celor care s-au recuperat din coronavirus, ceea ce poate ajuta în lupta împotriva infecţiei.

Potrivit The Guardian, oamenii de ştiinţă din China care au efectuat studiul preliminar au spus că nu au fost observate reacţii adverse grave după transfuzia de CP. Ei cred că rezultatele, publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, sugerează că terapia CP poate fi un tratament sigur şi promiţător pentru pacienţii cu Covid-19 şi adaugă că investigarea suplimentară este necesară în studiile clinice controlate.
 
Munir Pirmohamed, preşedintele Societăţii Farmacologice Britanice, cere prudenţă: „Acesta nu a fost un studiu randomizat şi toţi pacienţii au primit, de asemenea, alte tratamente, inclusiv antivirale, cum ar fi Remdesivir, care sunt în prezent în studiile pentru Covid-19”, citează Mediafax.

Comenteaza