Turneul World Doctors Orchestra a strâns 90.000 de euro în România. Proiectul caritabil vizat este iniţiativa unui medic din Cluj

Turneul World Doctors Orchestra a strâns 90.000 de euro în România. Proiectul caritabil vizat este iniţiativa unui medic din Cluj
Suma de 90.000 de euro a fost strânsă în urma concertelor caritabile susținute de World Doctors Orchestra în Cluj, Brașov și București. Banii vor fi folosiţi la înfiinţarea reţelei naţionale de telemedicină pentru epilepsie.

Proiectul presupune dotarea a cinci centre din țară cu aparate video-EEG performante, crearea unei baze de date naționale a pacienților cu epilepsie și instruirea personalului medical și a asistenților cu privire la folosirea corectă a acestor aparate.

„Ne dorim să mulțumim World Doctors Orchestra și tuturor partenerilor care au făcut posibile cele trei concerte din România. Înființarea rețelei de telemedicină este un proiect inițiat de Lions Club Internațional, asociația cluburilor Cluj-Napoca, care a pornit din nevoia de a aduce în atenția societății o problemă neurologică de importanță majoră. Concertele susținute de World Doctors Orchestra sunt doar o primă manifestare de atragere a atenției asupra epilepsiei și a importanței creării rețelei naționale de telemedicină pentru epilepsie, urmând ca pe parcursul următorilor trei ani sa demarăm și alte activități dedicate. Epilepsia este o afecțiune care se manifestă la nivelul creierului prin descărcări electrice anormale ale sistemului nervos, fiind a treia dintre bolile neurologice ca incidență, după accidentul vascular cerebral și demența Alzheimer. Mai mult decât atât, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară și boala Parkinson la un loc", a declarat Bogdan Florea, medic neurolog la Centrul de Epilepsie si Monitorizare EEG din Cluj-Napoca, unul dintre cei trei semnatari în studiul descoperirii complexului niu în EEG și organizator al concertelor World Doctors Orchestra în România.

În România, specialiștii estimează aproximativ 400.000 de pacienți care suferă de epilepsie, însă numărul declarat al persoanelor care sunt sub supraveghere medicală și tratament medicamentos este de 150.000. Din cauza lipsei unui registru național nu există o statistică precisă a celor afectați de epilepsie, iar monitorizarea este greu de realizat deoarece mulți consideră epilepsia un stigmat social.

La nivel global, la fiecare 4 minute apare un nou pacient diagnosticat cu epilepsie, ceea ce face ca numărul persoanelor diagnosticate cu această suferință să fie de aproximativ 65 de milioane.

 

 

Comenteaza