A dat golul carierei în Ghencea și mizează pe "U": "Poate obține un egal!" VIDEO

A dat golul carierei în Ghencea și mizează pe
Unul dintre foștii fotbaliști ai Șepcilor Roșii din anii '90, autor al unui eurogol în Ghencea, le ține pumnii elevilor lui George Ogăraru în confruntarea de duminică.

 

Vasile Brătianu II, zis "Pluto", a rememorat, pentru ZIUA de CLUJ, unul dintre cele mai spectaculoase dueluri dintre Steaua și ''U'' Cluj de la mijlocul anilor '90 și a vorbit despre șansele "alb-negrilor" în partida de duminică, din București. Fostul fundaș central al Universității a reușit atunci o super-execuție, după un meci nebun, cu nouă goluri, numeroase răsturnări de situație și faze controversate. 

Rezultat întors la pauză

15 noiembrie 1996. Etapa a XV-a. Tribunele stadionului Ghencea sunt dezolant de goale. Deh, "U" Cluj nu e Dinamo sau Rapid, iar un meci cu ardelenii nu a produs niciodată emulația unui "Derby della capitale", varianta românească. Căpitanii celor două echipe sunt la centrul terenului: Marius "Fiara" Lăcătuș, simbolul Stelei versus Vasile "Pluto" Brătianu, acest "Gulliver" din defensiva clujeană.

Moda anilor '90 se resimte și în Divizia A (vechea denumire a Ligii I, n. red): ambii au, la propriu, o bogată podoabă capilară. Începe meciul! Steaua se aruncă repede în ofensivă și profită de gafele "studenților". Un gol, două, trei. Se mai punea doar problema diferenței de scor. Gazdele mai înscriu odată, dar în propria poartă, însă își repară instantaneu greșeala și stabilesc scorul pauzei, 4-1! Dezastru pentru "U"!

Nici cel mai optimist suporter al Șepcilor Roșii nu ar fi anticipat ce avea să se întâmple la reluare. Ardelenii fac 4-2, după care urmează o fază de generic TV: corner din partea stângă, portarul Gherasim respinge eronat în față, Brătianu II preia balonul elegant, pe piept, și-l trimite cu sete în plasă, fix de pe linia careului mare. Din ''foarfecă''! Ce gol, ce gol!!! Stați o clipă!

Ce se întâmplă? "Studenții" profită de un nou moment de uluială în defensiva stelistă și restabilesc egalitatea! Fantastică răsturnare de scor!!! "U" Cluj avea punctul în buzunar, după un meci nebun, însă speranțele sale s-au risipit pe final. O lovitură liberă periculoasă, iar elevii lui Dumitru Dumitriu trec în avantaj și câștigă meciul! Fotbalul a fost nedrept, uneori, cu Universitatea, alteori șansa i-a surâs, dar poate tocmai în asta a constat vreme de 95 de ani farmecul acestei echipe...

Strigătul de luptă: ''Ce facem, mă? Ori luăm zece, ori egalăm!"

L-am contactat telefonic pe căpitanul Universității de atunci, Vasile Brătianu II, care ne-a povestit, de parcă ar fi fost ieri, cum și-a motivat colegii la pauză. Tot el ne-a dezvăluit un detaliu cel puțin interesant. "Steaua avea o echipă bună, cu Didi Prodan, Militaru, în poartă era Gherasim, dacă nu greșesc. Ne-au luat tare, a fost 4-1 la pauză, asta deși aveam și noi jucători buni, precum Maier, Dican sau "Papi"(Marius Popescu - n. red).

La pauză le-am spus băieților în vestiar: ''Ce facem, mă? Ori luăm zece, ori egalăm! Repriza secundă a fost a noastră și am egalat! Țin minte că am avut inclusiv un penalty clar la Maier, dar arbitrul nu l-a dat. În minutul 80 și ceva, parcă, a fost o lovitură liberă pentru ei, nu mai rețin cine ne-a tras omul din zid și s-a făcut 5-4. A fost un meci spectaculos, în care nu ne-am menajat. Spectatorii au fost civilizați, nu au înjurat, chiar dacă noi am reușit să egalăm", a rememorat "Pluto".

"<U> poate obține un egal cu Steaua cu o condiție: să nu se apere!"

Fostul fundaș crede că "U" Cluj ar putea obține o remiză în capitală dacă va aborda o tactică ofensivă. "Să vă spun ceva. Dacă se concentrează la importanța meciului, iar fiecare jucător își va face treaba, Universitatea poate scăpa neînvinsă, chiar dacă îi va fi greu. Steaua e obosită, nu e în mână. Uitați-vă ce au făcut la echipa națională Chipciu sau Rusescu. Eu zic că pot obține un rezultat nul, cu condiția să nu se apere", a adăugat Brătianu II.

El a vorbit, în final, despre fostul jucător al Stelei, George Ogăraru, acum antrenorul Șepcilor Roșii. "E un copil la început de drum în cariera de antrenor. Are idei nou-venite din Olanda, dar îi trebuie timp să se integreze. Trebuie să le imprime fotbaliștilor mentalitatea de învingător. Trebuie să ai această mentalitate, altfel te apuci de șah sau polo. Are nevoie de timp pentru a demonstra ce știe", a conchis fostul număr 5 de la "U" Cluj. 

Steaua conduce detașat duelurile directe

Potrivit site-ului labtof.ro, Steaua București și Universitatea Cluj s-au întâlnit până acum de 94 de ori. 57 de victorii le-au revenit "roș-albaștrilor", în vreme ce ardelenii s-au impus în doar 17 partide, iar alte 20 s-au încheiat la egalitate. Ultima victorie a Șepcilor Roșii datează din 2007, când echipa condusă la acea vreme de Gheorghe Mulțescu s-a impus la Cluj, pe vechiul stadion "Ion Moina", cu 2-1. Bănel Nicoliță a deschis scorul pentru steliști, Nemanja Jovanovici a egalat pentru "U", ironia sorții, tot din "foarfecă", iar Dorin Goga a semnat golul victoriei. 

Partida dintre Steaua București și Universitatea Cluj este programată duminică, la ora 21:00, în direct la LOOK TV. Meciul va fi transmis și în format live-text de site-ul ziuadecj.ro.

 

Vasile Brătianu II

Data şi locul naşterii: 31 august 1967, Brăila
Înălţime: 2,01 m
Post: fundaş central
Numărul purtat pe tricou la "U" Cluj: 5
Echipe la care a evoluat: Dacia Unirea Brăila, Dinamo Bucureşti, Universitatea Cluj, Oţelul Galaţi, Farul Constanţa, Petrolul Brăila. Ca fotbalist al Daciei Unirea a jucat finala Cupei României, pierdută în faţă Universităţii Craiova (1993). Deși a jucat ca fundaș central, a marcat 29 de goluri în 221 de partide disputate în primul eşalon. Are o selecţie în echipa naţională a României.

 

STEAUA - "U" CLUJ 5-4 (4-1)

Stadion: Ghencea

Etapa a XV-a, 15 noiembrie 1996

Au marcat: Damian Militaru (5), Sabin Ilie (21, 32, 37), Roland Nagy (79) / Marius Baciu (33, autogol), Horațiu Cioloboc (53), Vasile Brătianu II (59), Cristian Coroian (77)


Comenteaza