CORESPONDENȚĂ DIN LYON: En garde! România, obligată să învingă Albania

CORESPONDENȚĂ DIN LYON: En garde! România, obligată să învingă Albania
În țara mușchetarilor, în capitala galilor, "tricolorii" au doar șansa atacului pentru a continua la Euro. En garde, Albanie! Allez la Roumanie!

Între 8.000 și 10.000 de români sunt așteptați în această seară la Lyon, cu Albania, pentru a-i împinge pe tricolori spre optimile Euro 2016.

Înainte de partida programată de la 21:00, pe Stade des Lumieres, românii și-au dat întâlnire în centrul orașului.

Și au ce vedea. Lyon are o istorie de peste 2000 de ani. Înființat de romani, Lyonul este, cu cei 500.000 de locuitori, al treilea oraș ca mărime din Franța, după Paris și Marsilia. Recunoscut pentru restaurantele sale, orașul face parte din patrimoniul UNESCO. Cunoscut în istorie ca un centru al mătăsii, Lyon - capitala galilor - este locul de naștere a doi regi (Claudius și Caracalla).

Mai recent, orașul i-a dat lumii pe frații Lumiere, cei care au inventat aici cinematograful (1895). Așadar, cu mult înaintea Hollywood-ului, Lyonul a fost prima capitală a cinematografiei.

Acum, orașul este un important centru financiar, dar și al industriei chimice, celei farmaceutice și al industriilor bazate pe biotehnologii.

Tot la Lyon se află sediul central al Interpol și al canalului de știri Euronews.

Arena pe care va evolua în această seară Naționala României, Stade des Lumieres, are 59.186 de locuri și a fost inaugurată în ianuarie 2016, cu ocazia partidei Olympique Lyonnais - Troyes (4-1) din Ligue 1. Stadionul, proiectat de firma americană de arhitectură Populous, a costat 415 milioane de euro și se află în proprietatea echipei locale, Olympique Lyonnais.

Naționala României va avea în față, de la ora 21:00, pe Stade des Lumieres din Lyon, un adversar extrem de incomod. Albania s-a calificat în premieră la Euro și a ținut în șah Franța timp de 89 de minute, deși, până la urmă, a părăsit terenul învinsă cu două goluri în prelungiri (Griezman - '90, Payet - '96).

În primul meci de la Euro 2016, albanezii reușiseră un meci bun, fiind aproape de un egal cu Elveția (scor final 0-1, Schar - '5), deși au evoluat mai mult de o repriză în inferioritate numerică (Lorik Cana a luat al doilea galben în min. 37 și revine deseară în primul 11 după o etapă de suspendare).

Naționala Albaniei s-a remarat printr-un joc bazat pe forță și viteză. Bine pregătită fizic, adversara României din această seara are pe banca tehnică un italian, Gianni de Biasi, un adevărat erou național la Tirana, după ce i-a calificat în premieră pe albanezi la un turneu final.

Vedetele albanezilor sunt fundașul central Lorik Cana (Nantes), fundașul dreapta Elseid Haysaj (Napoli) și portarul Ertrit Berisha (Lazio), dar forța echipei stă în determinare și în tactica lui De Biasi.

Pentru a mai spera la calificare, Albania are doar varianta victoriei deseară, cu România, dar și așa șansele sunt reduse, mai ales datorită golaverajului negativ, -3. Este de așteptat, așadar, ca Albania sa atace încă din primul minut, așa cum anunța și Di Biasi într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Gazzetta dello Sport.

Cel mai probabil, primul 11 al Albaniei împotriva României va arăta astfel:

Berisha - Hysaj, Cana, Mavraj, Agolli - Kace, Roshi - Memushaj, Abrashi, Lenjani - Cikalleshi

Aceeași partitură ofensivă o vor interpreta deseară și "tricolorii" noștri. Avem nevoie de o victorie cu Albania la un gol diferență pentru a fi siguri de calificare, rămânând doar o singură necunoscută: locul de pe care vom merge mai departe.

O victorie a României cu Albania, coroborată cu un succes al francezilor cu Elveția cu 1-0 ne trimit în optimi de pe locul secund, dar există și alte două variante pentru locul 2: să batem Albania la două goluri diferență, iar Elveția să piardă la un gol disputa cu Franța, indiferent de scor; sau sa câștigăm la limită partida cu albanezii, iar elvețienii să piardă la două goluri cu Franța.

Locul 2 ne trimite la Saint Etienne, unde vom juca sâmbătă, 25 iunie, în optimi cu ocupanta locului 2 din grupa C, aproape sigur Polonia.

Locul 3 în grupă este și mai accesibil Naționalei conduse de Anghel Iordănescu. Un egal al Franței cu Elveția și o victorie a României cu Albania ne trimite în optimi, dar va trebui să așteptăm rezultatele din celelalte grupe pentru a fi siguri de calificare și a ne afla adversarul.

În funcție de jocul rezultatelor și de regulamentul Euro 2016 (în premieră, 4 din cele 6 echipe de pe locul 3 merg mai departe), în cazul unei calificări de pe locul trei avem 7 variante din 10 să jucăm sâmbătă pe Parc des Princes, la Paris, cu locul 1 din grupa B (cel mai probabil Anglia) și 3 variante din 10 sa jucăm duminică la Lille cu locul 1 din grupa C (Germania).

Calculele hârtiei, dar și incertitudinile legate de starea fizică a unor jucători (Raț, Pintili), l-ar putea obliga pe Iordănescu să opereze câteva modificări în primul 11.

Tătărușanu a făcut două meciuri foarte bune și rămâne între buturi. În apărare vom avea același cuplu de fundași centrali, Chiricheș-Grigore, iar fundașii laterali ai României vor fi Săpunaru în dreapta și Raț în stânga. Dacă staff-ul medical nu îl va recupera pe Raț la timp, i-am putea vedea în banda stângă pe Steliano Filip sau Mățel.

La închidere am putea avea și cea mai surprinzătoare mutare. Alături de Hoban ar putea intra, cu un rol ofensiv, Sânmărtean, ale cărui driblinguri și pase ar putea destabiliza apărarea adversă. Dacă staff-ul Naționalei va prefera un joc de tatonare în prima parte a meciului, atunci va fi preferat Prepeliță lui Sânmărtean.

În lina de trei mijlocași ofensivi din spatele vârfului ar putea reveni ca titulari atât Adi Popa, în banda dreaptă, cât și Stanciu, în centru, cu Bogdan Stancu, marcatorul din penalty al celor două goluri românești de la Euro 2016, în banda stângă.

O a doua surpriză din primul 11 al României în meciul cu Albania ar putea fi titularizarea lui Alibec, ale cărui forță și tehnică se potrivesc unui joc ofensiv așteptat de o țară întreagă din partea lui Iordănescu&Co. Dacă se va merge pe varianta "safe", atunci rolul vârfului împins va fi preluat de Andone, rezervă cu Elveția pe Parc des Princes, unde Keșeru a dezamăgit.

Astfel, Anghel Iordănescu ar putea începe partida cu Albania cu:

Tătărușanu - Săpunaru, Chiricheș, Grigore, Raț (Filip) - Hoban, Sânmărtean (Prepeliță) - Adi Popa, Stanciu, Stancu - Alibec (Andone).

 

Comenteaza