Îndemn către sportivii de la Rio: "Nu băgați capul în apă"
- Scris de Ziua de Cluj
- 02 Aug 2016, 20:06
- Sport
- Ascultă știrea
Cei care au ales să călătorească în Brazilia în această perioadă pentru a urmări competițiile sportive ale Jocurilor Olimpice sunt sfătuiți să ia măsuri preventive privind posibilitatea contactării temutului virus Zika. Dar asta nu este tot! Conform Associated Press (A.P.), se pare că apele în care se vor desfășura probele olimpice pot, de asemenea, reprezenta o amenințare pentru sănătate.
În urma unor analize de laborator efectuate de-a lungul mai multor luni, s-a constatat că apa conține urme de dejecții umane provenite din sistemul de canalizare, bacterii dăunătoare și niveluri virale crescute. Rezultatele analizelor comandate de Associated Press arată că în apă se găsește un adenovirus responsabil pentru o serie de boli ca bronșită, pneumonie, diaree și conjuctivită.
"E un procent foarte, foarte, foarte mare" a declarat pentru A.P. expertul în științe biomedicale Valerie Harwood de la Universitatea din Florida de Sud, referindu-se la virușii care ar fi fost găsiți în probele analizate.
"Un virus patogen uman este o raritate în apele de suprafață din SUA. Nu am găsi niciodată astfel de viruși în apele noastre deoarece apa este tratată. " a completat Harwood.
Primele rezultate ale studiului au fost publicate în martie anul trecut și au dezvăluit faptul că Laguna Rodrigo de Freitas, amplasamentul ales pentru proba de canotaj olimpic, conținea un nivel foarte ridicat de adenovirusuri - 1,73 miliarde per litru, mult peste limitele admise în Marea Britanie sau în S.U.A.,
Conform abcnews.go.com, cercetătorii sunt de părere că ingerarea a doar 3 lingurițe de apă contaminată este suficientă pentru declanșarea unei infecții.
Din fericire, se pare că autoritățile braziliene au luat măsuri, astfel că rezultatele din iunie arată un nivel mult scăzut de adenovirus (încă totuși ridicat) de 248 milioane de adenovirusuri per litru de apă analizată.
Pe de altă parte, la Rio Gloria Marina, unde vor avea loc cursele cu vele, nivelurile de adenovirus au crescut de la 26 de milioane, raportat per litru în martie 2015, la peste 37 de milioane per litru în luna iunie a acestui an.
"Nu pune capul sub apă", este unul dintre sfaturile pe care biologul Valerie Harwood le transmite sportivilor care urmează să evolueze pe aceste ape.
Menționăm faptul că Associated Press nu a publicat în întregime rezultatele anchetei privind starea apelor în care se vor desfășura probele olimpice, așa că ne raportăm la datele pe care le avem până în acest moment.
Deși zvonurile cu privire la calitatea apei la J.O. de la Rio s-au răspândit, sportivii nu par îngrijorați. Fosta olimpică Kitty Chiller, actualmene coordonator al echipei olimpice australiane, a declarat pentru The Sydney Morning Herald că vâslașii lor au două reguli foarte simple de aplicat în competițiile de la Rio:
"A - să încerce să nu cadă din barcă și B -în cazul în care cad din barcă, să țină gura închisă în apă."
Aceleași sfaturi vin și din partea lui Bryan Volpenhein, antrenorul principal al echipei de canotaj bărbați ai S.U.A., care a declarat anul trecut pentru Business Insider, conform siencealert.com:
"Nu prea avem ce face în legătură cu asta decât să fim precauți și să fim pregătiți pentru a face față oricărei situații. Mergeți și concurați și să sperăm că nu va fi nicio problemă."
În speranța că până la momentul începerii Jocurilor Olimpice cei din Rio să fi reușit să remedieze problema apelor contaminate, le urăm sportivilor să se întoarcă acasă cu cât mai multe medalii și sănătoși!