Verdict final în procesul cu Oncos: Lovitură de 400.000 de euro pentru “U”?

Verdict final în procesul cu Oncos: Lovitură de 400.000 de euro pentru “U”?
Fostul acţionar îşi cere banii investiţi în club acum aproape patru ani. Florian Walter e gata să părăsească Clujul dacă Universitatea va pierde procesul.

Procesul dintre FC "U" SA şi societatea Oncos se apropie de final. Fostul acţionar al clubului cere în instanţă 1,7 milioane de lei, respectiv aproape 400.000 de euro, bani pe care societatea i-a investit în club sub formă de împrumut. Avocaţii Universităţii se apără şi susţin că suma cerută de Oncos a fost compensată prin reclama de care a beneficiat societatea clujeană în acel timp.

Florian Walter va afla mâine dacă de gâtul clubului pe care-l patronează de doi ani şi jumătate se va agăţa un alt bolovan căzut, practic, de nicăieri. Fostul acţionar majoritar al clubului clujean, SC Oncos, firmă care a controlat Universitatea timp de şase luni, îşi cere în instanţă banii investiţi la acea vreme. Oncos susţine pe baza actelor depuse la dosar că a alimentat clubul cu suma de 1,7 milioane de lei, aproximativ 400.000 de euro, bani care au fost împrumutaţi către FC "U" SA. "În perioada în care am semnat acele contracte «U» Cluj se confunda cu Oncosul, iar când reprezentanţii acesteia în C.A. îmi cereau să semnez orice act, le semnam, având în vedere că reprezentau acţionarul majoritar. Arăt că aş fi semnat orice act solicitat de către aceştia", se arată în declaraţia dată de un martor în dosar. Tribunalul Comercial va da mâine sentinţa în cazul Oncos versus "U", iar aceasta va fi definitivă şi executorie.

Surse din cadrul clubului susţin că Walter le-ar fi transmis unor apropiaţi că un verdict negativ în acest proces ar fi "picătura care umple paharul", după ce de la preluarea clubului a fost nevoit să achite câteva milioane de euro pe datorii istorice către diferite firme sau persoane juridice. Avocaţii Universităţii susţin că Oncos a beneficiat de reclamă atât pe tricourile jucătorilor, cât şi pe stadion în perioada în care a fost acţionar, iar serviciile de publicitate depăşesc suma de 400.000 de euro cu care a împrumutat clubul. "Oncos a beneficiat de o publicitate imensă din momentul în care a preluat echipa şi în perioada în care a fost acţionar majoritar. Am ataşat la dosar planşe fotografice, în care se văd bannerele de pe stadion sau sigla societăţii pe echipamentul de joc. Există şi un proces-verbal al unei şedinţe a Consiliului de Administraţie, în care reprezentanţii Oncos susţin că nu vor să-şi recupereze suma împrumutată şi că aceasta va fi compensată tocmai prin servicii de publicitate", a spus avocata Doiniţa Danci-Păulescu, cea care se ocupă de caz din partea Universităţii.

Reprezentanţii Oncos au declarat că scadenţa acelor contracte de împrumut a fost depăşită de multă vreme şi sunt convinşi că vor câştiga litigiul cu clubul clujean. Horaţiu Hanganu, şeful departamentului juridic al societăţii, a spus că Oncos a solicitat sumele împrumutate doar după ce situaţia financiară a companiei s-a înrăutăţit. "Mă aştept ca cererea noastră să fie admisă pentru că au fost nişte contracte de împrumut foarte clar definite juridic, a căror scadenţă a fost mult depăşită. Au fost depuse doar contracte de împrumut. Publicitatea care s-a făcut pe echipamente era publicitatea care se făcea pentru fiecare dintre acţionari. Banii s-au solicitat în mod repetat. Au avut loc foarte multe cereri, care nu au fost onorate de noii acţionari. Demersul pentru recuperarea acestor bani s-a făcut în momentul în care situaţia financiară a companiei nu a fost atât de bună în trecut", a precizat Horaţiu Hanganu.

SC Oncos a preluat pachetul majoritar al CFM "U" SA - denumirea de atunci a societăţii - în vara anului 2008, însă s-a retras după şase luni din cauza problemelor financiare. După un retur de campionat în care "U" s-a aflat cu un picior şi jumătate în Liga a III-a, salvându-se în ultima etapă, clubul a fost preluat de Florian Walter.

1,5 milioane

de euro a fost suma achitată de Florian Walter în momentul preluării clubului, banii reprezentând datoriile Universităţii către bugetul de stat.

400.000 de euro

solicită compania Oncos de la clubul clujean, bani investiţi în anul 2008, când controla pachetul majoritar al CFM "U" SA.

Alin ŞUTEA, Cătălin SUCIU

 

Comenteaza