Advertorial Cum ne afectează sănătatea zilele săptămânii

Cum ne afectează sănătatea zilele săptămânii

Când ne gândim la zilele săptămânii, majoritatea dintre noi le asociem cu anumite activități sau stări emoționale. Luni începem o nouă săptămână de muncă, vineri ne pregătim pentru weekend și așa mai departe. Dar câți dintre noi s-au gândit la modul în care zilele săptămânii influențează sănătatea noastră?

O serie de studii au relevat anumite tendințe fascinante pentru cei care merg la serviciu sau muncesc intens de luni până vineri. O parte dintre acestea explică de ce 80% dintre români ar vrea să trecem și noi la 4 zile de muncă pe săptămână.

Luni: De departe cea mai interesantă zi din perspectiva legăturii cu sănătatea, luni a fost asociată cu un număr crescut de atacuri de cord. Cercetările sugerează că stresul tranziției de la weekend la zi de lucru, combinat cu excesele de peste weekend, poate contribui la acest fenomen. „Depresia de luni” este un sentiment comun, o combinație între tristețea că a luat sfârșit libertatea din weekend și anxietatea provocată de începutul unei săptămâni pline.

Ce putem face ca să ne simțim mai bine? Poate o ședință de shopping seara, ca să ne revenim. Unele supermarketuri vin lunea cu cele mai bune oferte. Cea mai faimoasă este oferta de luni de la Kaufland, preferata vânătorilor de promoții și a cataloagelor cu reduceri.

Marți: Nu există studii științifice serioase care să ateste impactul zilei de marți asupra sănătății umane, însă dacă vorbim cu cei din jur despre cum se simt marțea, putem observa că oamenii tind să fie mai productivi, poate din dorința de a compensa ritmul mai lent de luni sau pentru a intra în ritmul săptămânii de lucru. Cu toate acestea, acumularea de oboseală și stresul pot începe să se simtă. Marțea, cel mai indicat este să ne culcăm devreme și să nu cădem în capcana de a compensa frustrările de peste zi cu un serial întreg vizionat până la 2-3 dimineața, când deja s-a făcut...

Miercuri: Considerată un fel de „zi de mijloc”, miercuri este pentru mulți momentul în care se simte cea mai mare presiune la locul de muncă. Acest lucru poate duce la nivele ridicate de cortizol, hormonul stresului. În același timp, există și fani ai acestei zile, deoarece miercurea deja începem să ne apropiem de weekend, în timp ce proiectele în desfășurare ne țin mintea ocupată. O soluție este să încercăm să luăm o pauză în mijlocul zilei pentru câteva minute de meditație – când e stresul cel mai mare, să ne oprim din tot ce făceam și să ne detașăm vine cu cele mai mari beneficii.

Joi: Oamenii încep să simtă ușurare la gândul că weekend-ul este aproape, dar nivelurile de oboseală pot fi la cote crescute, având în vedere că acumularea de somn insuficient pe parcursul săptămânii își face simțită prezența. Unii oameni raportează o stare de bine îmbunătățită și un nivel mai scăzut de stres pe măsură ce se apropie de weekend.

Vineri: Deși este încă o zi de lucru, anticiparea weekendului poate avea un efect pozitiv asupra sănătății mentale. Cu toate acestea, vinerea poate fi și ziua în care oamenii aleg să „sărbătorească” în avans, ceea ce poate duce la alegeri mai puțin sănătoase în ceea ce privește alimentația sau consumul de alcool. Vineri este adesea considerată o zi în care nivelul de productivitate scade și oamenii se simt mai relaxați. Cu toate acestea, pentru cei care au joburi cu termene-limită strânse sau cu responsabilități care se acumulează spre sfârșitul săptămânii, vineri poate fi, de fapt, o zi de stres intens.

Cum ne afectează sănătatea zilele săptămânii

La sfârșit de săptămână găsim capcane neașteptate

Denumirile zilelor săptămânii provin de la vechi zeități, fiecare cu propria semnificație plină de subînțelesuri. Duminica este „ziua Domnului”, ziua în care ar trebui să ne odihnim cu toții. Între timp, au apărut weekendurile, care cuprind și ziua de sâmbătă. Deși weekendul este văzut ca un moment de relaxare, modificările de comportament, cum ar fi schimbările de somn, pot avea efecte negative asupra ritmului circadian. Această așa-numită „schimbare de fus social” poate contribui la sentimentele de oboseală sau letargie resimțite luni.

În afara acestor tendințe care țin de comportament și de starea emoțională a oamenilor, există și alte descoperiri interesante. De exemplu, unele studii au indicat că pacienții care sunt internați în spital într-o zi de weekend au rate mai mari de mortalitate decât cei admiși în timpul săptămânii. Acest „efect de weekend” în spitale este încă

Este uimitor să realizăm cât de mult influențează zilele săptămânii nu doar rutina noastră, ci și sănătatea și bunăstarea noastră. Observațiile de mai sus sunt menite să ne facă să ne gândim la comportamentele și sentimentele noastre pe parcursul săptămânii și să ne întrebăm cum pot fi acestea optimizate pentru o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

Comenteaza