Gustările care distrug dieta! Foarte mulți oameni fac aceste alegeri proaste

Gustările care distrug dieta! Foarte mulți oameni fac aceste alegeri proaste
| Foto: 1000reteteculinare.com

Cercetările recente dezvăluie că tot mai mulţi oameni fac ca beneficiile meselor sănătoase să fie anulate de alegeri de slabă calitate, crescând caloriile zilnice şi riscurile aferente pentru greutate şi sănătate.

Un sfert dintre oameni subminează beneficiile meselor sănătoase cu gustări de proastă calitate, crescând astfel nu numai caloriile zilnice, ci şi riscul de accident vascular cerebral şi boli cardiovasculare.

Acestea sunt rezultatele cercetărilor publicate în Jurnalul European de Nutriţie în care oamenii de ştiinţă au investigat obiceiurile de gustare a 854 de persoane din Marea Britanie. Din analiza datelor a reieşit că 95% dintre participanţi au mâncat între mese.

Gustările cele mai consumate de eşantion au fost băuturile (lapte, ceai, cafea, băuturi din fructe), dulciuri, biscuiţi şi brownies, nuci şi seminţe, fructe, chipsuri, pâine, brânză şi unt, prăjituri şi tarte şi musli sau batoane cu cereale.

Cele cu cea mai mare contribuţie la aportul total de energie zilnic au fost dulciurile şi prăjiturile (14%), cerealele pentru micul dejun (13%), îngheţata şi deserturile congelate pe bază de lactate (12%), gogoşile şi produsele de patiserie (12%), bomboanele (11). %), fursecuri şi brownies (11%), nuci şi seminţe (11%).

Calitatea contează

Cu toate acestea, liniile directoare pentru o nutriţie adecvată indică consumul de cinci mese pe zi, inclusiv două gustări. De fapt, ceea ce face diferenţa nu este obiceiul de a mânca, ci ceea ce mănânci. Studiul a constatat că persoanele care au optat frecvent pentru gustări de înaltă calitate, cum ar fi nucile şi fructele proaspete, aveau mai multe şanse să aibă o greutate sănătoasă decât cei care nu au gustat deloc sau care au ales alimente nesănătoase. De asemenea, au avut o sănătate metabolică mai bună şi au perceput o scădere a foamei.

Adesea, înainte de a merge la culcare, vrei ceva de „ciugulit”. Dar studiul englez a arătat că o gustare după ora 21.00 este asociată cu o agravare a markerilor de sânge în comparaţie cu toate celelalte momente în care poţi mânca o gustare.

„Există două motive: primul este că metabolismul nostru funcţionează mai bine cu lumina soarelui. Totuşi, organizarea modernă a muncii, structurarea meselor şi lipsa timpului înseamnă că mâncăm din ce în ce mai târziu şi că cina este cea mai importantă masă, tocmai atunci când suntem nereactivi metabolic şi ardem mai puţin”, explică Andrea Ghiselli. „Al doilea motiv este că seara preferăm să mâncăm dulciuri. O dietă echilibrată bazată pe fructe, legume, cereale integrale şi leguminoase este cel mai bun mod de a nu simţi foame seara”.

O gustare sănătoasă ar trebui să corespundă cu 5-10% din necesarul zilnic şi poţi decide, de exemplu, între iaurt şi musli, fructe proaspete şi uscate în coajă, pâine sau biscuiţi cu un strat de unt şi gem, un cub de brânză matură şi miere, lapte şi nişte biscuiţi.

Comenteaza