Soluţia pentru finalizarea Sălii Polivalente: unde a greşit primăria

Soluţia pentru finalizarea Sălii Polivalente: unde a greşit primăria
Primaria va relua licitaţia pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă, conform deciziei Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, a declarat primarul Emil Boc pentru ZIUA de CLUJ.

Proiectanţii care au întocmit documentaţia pentru sala de sport din vecinătatea stadionului spun că administraţia ar trebuie să identifice punctele slabe în relicitarea contractului, pentru a nu ajunge într-un nou impas, cum se întâmplă de aproape doi ani încoace. Cum? Un studiu, pe bani, care să aibă ca rezultat o documentaţie cu liste de cantităţi care să stea în picioare în faţa contestaţiilor.

Modalitatea în care administratia locala clujeana s-a raportat la proiectul final al polivalentei si a facut un caiet de sarcini cu liste de cantitati necesare finalizarii obiectivului nu a fost una fericita, având în vedere ca Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a penalizat licitatia lansata în acest sens. Procedura de licitaţie pentru continuarea lucrărilor la Sala Polivalentă a fost anulată, potrivit unei decizii emise de CNSC la începutul lunii iulie, după ce asocierea TCI Contractor General - Modern Bau au ridicat mai multe obiecţii legate de modul în care a fost realizat caietul de sarcini. Nu a fost prima dată când modalitatea primăriei de atribuire a lucrărilor pentru acest obiectiv a fost penalizată. Anul trecut, o altă companie de construcţii, ACI Cluj, a obţinut o decizie favorabilă a instanţei pentru a prelua contractul, demonstrând că oferta declarată câştigătoare de primărie, cea a societăţii CON-A, a fost neconformă. Primăria nu a mers pe mâna instanţei ci a comandat o expertiză şi a clasificat oferta ACI ca neconformă, anulând licitaţia iniţială pentru polivalentă şi contractul cu CON-A, liderul asocierii care a adus polivalenta la peste 50% realizată.

Primarul Emil Boc a declarat pentru ZIUA de CLUL că administraţia locală va respecta decizia CNSC şi că va relua licitaţia pentru finalizarea sălii polivalente. Boc a mai precizat că documentaţia pentru noua licitaţie va fi completată cu observaţiile transmise de CNSC.

Proiectanţii de la polivalentă, Dico&Ţigănaş, spun că primăria a cheltuit bani publici şi au ajuns în impas pentru că nu au identificat punctele slabe ale procedurii care ar trebui să aibă ca rezultat finalizarea polivalentei. Arhitectul Şerban Ţigănaş a menţionat că proiectul pentru sala de sport a fost predate primăriei. Vorbim de întreg proiectul pentru finalizarea sălii. "Avem nişte lucrări şi nu există nicio documentaţie relevantă pentru acestea. Primăria avea două modalităţi pentru a continua proiectul. Fie stabilea liste de cantităţi pentru ceea ce mai era de executat, raportându-se la ceea ce deja există, fie comanda un studiu pe bani pentru a şti exact ce mai trebuie executat. Nu ştiu pe de rost cât merită un asemenea studiu, depinde de complexitate şi de miză, fiindcă vorbim de o situaţie complicată, cum este cea de la polivalentă", a spus Ţigănaş.

Acesta a adăugat că tentativele primăria de a continua polivalenta au eşuat şi că, neexistând un precedent, situaţia este una şi mai complicată. "Se puteau economisi bani publici dacă se dorea să se acţioneze constructiv de la început. Ar trebuie să se aşeze la masă administraţia, constructorii, proiectanţii şi să se stabilească exact ce să se facă, cum să se facă, în aşa fel încât să rezulte o documentaţie de licitaţie care să nu mai conducă la impas. Noi nu am fost solicitaţi de primărie pentru deblocarea situaţiei, în sensul identificării punctelor slabe şi a stabili ce este de făcut", a subliniat arhitectul.

Pe de altă parte, chiar documentaţia primărie de la licitaţia pentru finalizarea polivalentei a fost pusă sub semnul întrebătii şi de alte societăţi. Una dintre acestea a sesizat primariei faptul ca respectivul caiet de sarcini este facut cu dedicatie.

Un alt aspect legat de situaţia de la polivalentă, sesizat încă de anul trecut, atât de contestatari cât şi de opinia publică, sunt vinovaţii. . „Dincolo de faptul că noi am câştigat, important mi se pare un alt aspect: cei care au dirijat această procedură ar trebui schimbaţi. Cineva a greşit, din moment ce şi CNSC ne-a dat dreptate. Cine a greşit trebuie să plătească. La mine în firmă, dacă cineva greşeşte, plăteşte! La stat nu ar trebui să existe responsabili? De ce să plătească contribuabilii, adică noi, clujenii? Nici în cazul ACI - CON-A nimeni dintre cei care s-au ocupat de licitaţie nu fost tras la răspundere", atrăgea atenţia directorul TCI, Dorin Oltean.

Administraţia nu a formulat niciun punct de vedere cu privire la cine a greşit pe parcursul primei sau celei de a doua licitaţii lansate în dorinţa de a amenja Sala Polivalentă.

Primăria a achitat deja către cona CON-A aproximativ 37,7 milioane de lei, din totalul de 63,1 milioane de lei, cu taxa pe valoarea adăugată (TVA), cât este suma la care s-a contractat Sala Polivalentă, potrivit datelor furnizate de instituţie. Plus o suplimentare de aproape 5 milioane de lei pentru lucrările de conservare a obiectivului, rezultată în urma unei expertize, plătite tot din bani publici.

 

Comenteaza