Ce au făcut clujenii la Suwon. "Am venit acasă cu multe idei noi"

Ce au făcut clujenii la Suwon.
O delegaţie clujeană, formată din primar, un viceprimar şi mai mulţi oameni de afaceri s-a întâlnit săptămâna trecută, la Suwon, cu antreprenori coreeni.

Clujul şi Suwonul sunt oraşe înfrăţite, iar săptămâna trecută primarul Emil Boc, viceprimarul Dan Tarcea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Marius Mânzat, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Zoltan Coraian, şi mai mulţi oameni de afaceri au mers să se întâlnească cu "fraţii" noştri din Asia de Est. I-au aşteptat edilul-şef al Suwonului, Yeom Tae-young, precum şi conducerea SBC (Small& medium Business Corporation), o organizaţie coreeană care s-a extins şi în România.

„A existat o sesiune de matchmaking între oamenii de afaceri. Am avut cu noi reprezentanţi ai clusterului de agricultură, al celui de energie, al clusterului IT, au fost şi destul de multe firme coreene. Sperăm să se concretizeze şi în câteva relaţii de afaceri", a explicat Dan Tarcea.

În 12 august, reprezentanţii SBC au fost prezenţi la Cluj şi au semnat un memorandum de înțelegere între Corporația de întreprinderi mici și mijlocii (CIMM), o organizație care reprezintă interesele IMM-urilor coreene, și Municipiul Cluj-Napoca. CIMM a fost fondată în 1979 ca o agenție guvernamentală non-profit, care operează și administrează fondurile destinate promovării și dezvoltării IMM-urilor coreene. CIMM și Primăria Cluj-Napoca se angajează prin acest document să promoveze investițiile și cooperările industriale între întreprinderi mici și mijlocii coreene și române. Tot atunci, SBC a făcut invitaţia pentru vizita de acum a delegaţiei clujene.

„Au existat mai multe firme coreene interesate să se extindă în România cu care am avut discuţii. A fost, de asemenea, o întâlnire foarte bună între noi, reprezentanţii clusterelor de agricultură, energie, tehnologii inovative şi IT, care s-ar putea să dea naştere unor proiecte comune. Sună amuzant, dar la Cluj nu ne întâlnim; ne-a adus împreună deplasarea aceasta la Suwon. Se ştie că noi, cei din IT, putem oferi suport pentru toate activităţile", a spus Voicu Oprean, patronul AROBS. Tot din zona de IT a participat la deplasare Maria Metz, Senior Vice President, Head of Delivery&Workforce Management la NTT Data.

Cosmin Moldovan, patronul Carmangeriei Moldovan, ajuns la Suwon ca reprezentant al clusterului de agricultură, a venit acasă încântat. „A fost foarte interesant şi mă bucur că am participat la această deplasare. Din păcate, relaţiile noastre cu Coreea de Sud, în ceea ce priveşte industria cărnii, nu sunt foarte puternice, dar am venit acasă cu foarte multe idei noi", a subliniat Moldovan.

Cu ocazia vizitei la Suwon, delegaţia română a participat şi la dezvelirea unui monument realizat la Cluj şi trimis apoi în Coreea de Sud (foto în galerie). Monumentul se numeşte Open Bridge, după numele Open Bridge Consortium, o asociaţie non-profit fondată în 2011, pe vremea fostului primar Sorin Apostu, care are ca scop sprijinirea schimbului cultural şi economic între Cluj-Napoca şi Suwon.

 

Comenteaza