Adio, parking subteran în Mihai Viteazu. Boc, despre firma care a câștigat licitația acum opt ani: ”Ei vor doar despăgubiri, nu mai doresc să facă parking”

Adio, parking subteran în Mihai Viteazu. Boc, despre firma care a câștigat licitația acum opt ani: ”Ei vor doar despăgubiri, nu mai doresc să facă parking”
Prokiectul parkingului subteran din Piața Mihai Viteazu bate pasul pe loc de opt ani. Primăria ar putea fi obligată să plătească despăgubiri de cinci milioane de euro.

Primarul Emil Boc a explicat care este situația Pieței Mihai Viteazu, rămasă în urma dezvoltării zonei centrale a orașului. Edilul-șef a dat vina pe procesul cu societatea Cogedir Parking SRL, o societate a Cogedir Gestao de Projectos, Portugalia. În urmă cu opt ani, Cogedir a concesionat un teren de 6.000 de metri pătrați pentru edificarea unui garaj subteran cu 350 de locuri, însă în zonă a fost descoperit un canal colector cu diametrul de trei metri al Companiei de Apă Someș. Portughezii au renunțat la proiect și au dat Primăria în judecată, cerând despăgubiri de 5 milioane de euro. Următoare înfățișare în fața instanței Tribunalului Cluj, secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă si asigurări sociale, este programată pentru 17 ianuarie 2018. Municipalitatea intenționează să refacă zona la suprafață după ce se vor termina eventualele lucrări din subteran.

"Suntem la faza de instanță cu Cogedir. Azi instanța analizează ofertele făcute de Primărie. Le-am oferit portughezilor trei variante alternative. Ei vor doar despăgubiri, nu mai doresc să facă parking. Toate studiile arată că se poate face parkingul, ocolind canalul colector. Inclusiv către hala agroalimentară se poate întinde. Am depus la instanță e expertiză, la următorul termen ei vor veni probabil cu o contraexpertiză", a spus Emil Boc, într-un dialog cu Adrian Mureșan, de la ALDE, în Consiliul Local.

Întrebat dacă au mai existat negocieri cu Cogedir, primarul a spus că nu. "De 6 luni nu ne-am întâlnit, deocamdată este proces. Portughezii s-au restrâns la opțiunea despăgubirilor, fără a spune că au renunțat să mai realizeze parkingul. Ei sunt titularii unei licitații, dar am înțeles că nu ar mai avea banii necesari. Considerăm că nu au dreptul la despăgubiri, pentru că soluții tehnice există. Ne menținem disponibilitate pentru dialog", a subliniat Boc.

Parkingul urma să fie realizat de portughezii de la Cogedir, în parteneriat cu societatea de construcţii Britalar, tot din Portugalia. Contractul s-a semnat în 2009. Primăria a concesionat companiei portugheze 6.000 mp în Piaţa Mihai Viteazu, pentru realizarea parkingului subteran de peste 350 de locuri, la preţul final de 110 euro/mp pe an. Cogedir promitea atunci că parkingul va fi terminat într-un an.

Din cauză că în interiorul suprafeţei concesionate s-a descoperit că există o magistrală a Companiei de Apă Someş, au apărut neînţelegeri între municipalitate şi Cogedir. Consiliul Local Cluj-Napoca a decis anularea concesiunii, iar firma portugheză a atacat în instanţă decizia şi, în paralel, a cerut şi despăgubiri de 5 milioane de euro.

Curtea de Apel Cluj a decis irevocabil, în noiembrie 2013, în favoarea firmei portugheze, cu privire la anularea hotărârii de CL, într-un prim proces. Cealaltă speță, cu despăgubirile, este însă departe de a se fi încheiat.

Chiar dacă lucrurile trenează, Primăria a decis să refacă măcar monumentul dedicat lui Mihai Viteazu. A fost demarată deja o licitație pentru reabilitatea statuii, iar lucrările ar urma să aibă loc în prima parte a anului viitor.

 

Comenteaza