Administraţia locală vrea să-şi "rezerve" Conti

Administraţia locală vrea să-şi
Pentru un preţ corect, după lămurirea situaţiei juridice, clădirea poate ajunge în patrimoniul Primăriei.

Sub rezerva clarificării situaţiei juridice şi a unui preţ corect, administraţia locală vrea să- şi exercite dreptul de preempţiune şi să cumpere clădirea fostului hotel Continental din centrul oraşului. Primarul de Cluj a explicat astăzi consilierilor locali că este vorba despre un obiectiv important pentru oraş şi că în momentul în care conducea Guvernul a transferat fonduri Ministerului Culturii în vederea achiziţionării clădirii din Cluj-Napoca, având în vedere şi statului său de monument istoric. „S-a stabilit că situaţia juridică nu permite cumpărarea (în consecinţă Ministerul Culturii a renunţat la execitarea dreptului de preempţiune -n.red.", a precizat Boc. Comisia juridică a consilierilor a propus chiar transmiterea unei adrese către lichidatorul Expert Insolvenţă prin care forului local să-şi conserve dreptul de preempţiune şi să aibă garanţia că, până la clarificarea situaţiei imobilului, acesta nu va fi cumpărat de altcineva.

După discuţii, interpretări ale legii, acuze cu privire la legalitatea şi ilegalitatea licitaţiei efectuată de Expert Insolvenţă, consilierii şi-au dat acordul de principiu pentru cumpărarea clădirii fostlzi hotel continental (da, de principiu pentru exercitarea dreptului de preempţiune). O comisie formată din consilierii locali jurişti se vor întruni luni pentru a discuta aspectele juridice ale chestiunii dar şi să stabilească o formulă de negociere a preţului.


Preţul de vânzare pentru una dintre clădirele simbol ale oraşului, fostul hotel Continental, este de 6,58 milioane de euro, plus TVA. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) i-a anunţat pe organizatorii licitaţiei că nu îşi exercită dreptul de preempţiune, acesta fiind transferat administraţiei locale.

Imobilul este compus din subsol, parter, două etaje şi terenul aferent de 1.500 mp, iar preţul de pornire a licitaţiei e de 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Licitaţia organizată de lichidatorul judiciar se va relua de şase ori. Până acum au fost trei stigări. Organizatorii licitaţiei au menţionat că poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat că preţul de pornire a licitaţiei este foarte ridicat, în condiţiile în care vor fi necesare sume de ordinul milioanelor de euro şi pentru reabilitarea sa şi repunerea în circuitul economic.

Proprietarul Ardeleana, Dorel Tamaş, este urmărit internaţional, având mandat de arestare în lipsă din mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Valoarea totală a datoriilor existente împotriva societăţii la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Creanţa la bugetul local este de 578.000 de euro.

 

 

Comenteaza