Cauza Palocsay: bătălia pe expertiză se dă în noiembrie

Cauza Palocsay: bătălia pe expertiză se dă în noiembrie
Cinci ani pe holul instanţelor clujene şi au fost din nou amânaţi în procesul pe care îl au cu Staţiunea de Cercetare şi statul român pentru a fi împroprietăriţi cu 50 de hectare care în prezent se află în administrarea insituţiei amintite.

Revendicatorii se plâng că Sta-ţiunea de Cercetare vrea să le pună beţe în roate, aceasta după ce autorităţile clujene le-au recunoscut deja dreptul de a li se retroceda pământurile pe care a existat livada Palocsay.

Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură (SCDP) Cluj a formulat la începutul lui 2009 o plângere în instanţă, în vederea anulării hotărârilor Comisiei locale şi judeţene de fond funciar, prin care câteva zeci de familii de hostezseni fuseseră validaţi pentru punere în posesie cu 50 de hectare în zona staţiunii de cercetare Palocsay. Vechii proprietari s-au constituit parte la proces şi au cerut instanţei punerea în posesie. De atunci, procesul se judecă. Completele de judecată clujene nu au făcut decât să amâne acţiunea. Acum doi ani s-a cerut de către instanţă o expertiză pentru delimitarea perimetrului revendicat de hostezseni. Aceasta a fost finalizată abia în vara acestui an şi a mai generat o amânare pentru că nu fusese depusă la dosar. Când a apărut, toate părţile din proces au formulat obiecţiuni, aşa că instanţa a fixat noul termen în luna noiembrie. "Staţiunea marşează pe partea sa. Expertiza a pus pe tapet perimetrul actual al staţiunii şi faptul că terenurile cerute de oameni sunt în interiorul acestuia. Problema este tot cea a domeniului public şi a celui privat. Legea 165/2013 nu face diferenţa la retrocedare. Totul depinde de inventarierea respectivelor terenuri ale staţiunilor de cercetare. Ce se poate retroceda şi ce nu. Oricum noi cerem 49 de hectare. Din 166 cât are staţiunea rămâne sufficient şi pentru cercetare" a explicat avocatul revendicatorilor, Sztranyczki Szilard.

Directorul SCDP, Eugenia Hărşan, menţiona pentru ZIUA de CLUJ că instituţia pe care o reprezintă recunoaşte dreptul de proprietate al oamenilor, însă cu menţiunea ca aceştia să primească despăgubiri sau alte amplasamente. "Sunt 174 de oameni care revendică terenul. Ar putea primi despăgubiri sau un alt amplasament. În 1990 staţiunea avea 1.036 de hectare. Noi ne-am restrâns până la 366 cât se afla acum în administrare. Diferenţa de teren a ajuns la autorităţile locale, la Primăria Cluj-Napoca. Pâna la ora actuală terenul nu a ajuns la foştii proprietari", declara aceasta.

Primăria Cluj-Napoca a cerut anul trecut Ministerului Agriculturii şi Parlamentului să treacă în domeniul privat al statului peste 75 de hectare din Trupul Centru Sere al staţiunii de la Cluj, în aşa fel încât să se poată onora sentinţele definitive şi irevocabile obţinute de proprietari, dar şi deciziile luate de comisiile locală şi judeţeană de fond funciar. Din 2011, Ministerul Educaţiei a întârziat procedurile de trecere a instituţiei în subordinea Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară aşa cum s-a decis încă de acum trei ani la reorganizarea SCPD (staţinea urma să fie reînfiinţată pe 168 de hectare, iar restul suprafeţei de peste 198 de hectare urma să trecă la Agenţia Domeniilor Statului pentru punerea în posesie a revendicatorilor). Universitatea nu doreşte să preia staţiunea cu datorii la bugetul de stat.

 

 

Etichete
Comenteaza