Centrul Cultural Transilvania a rămas în aer

Centrul Cultural Transilvania a rămas în aer
Proiectul tehnic pentru Centrul Cultural Transilvania va fi predat primăriei la finalul lunii noiembrie, susţine directorul tehnic al primăriei, Virgil Poruţiu, cu toate că acum câteva luni se anunţa demararea cât mai rapidă a lucrărilor.

Vechea conducere a primăriei a promis o formulă de parteneriat pentru realizarea parkingului care urma să deservească Centrul Cultural Transilvania, prin care se dădea startul construirii singurei săli de concerte din ţară de după revoluţie. Noua administraţie nu este la fel de hotărâtă. „Este posibil să facem licitaţie la finalul anului", este strategia enunţată de primarul Emil Boc privind realizarea Centrului Cultural Transilvania, proiect rezultat în urma unui concurs de soluţii, cu juriu internaţional.

După ce vechea conducere a administraţiei locale clujene promitea că proiectul Centrului Cultural Transilvania va demara anul acesta cu organizarea licitaţiei pentru amenajarea parkingului subteran care urmează să deservească ansamblul şi începerea lucrărilor, noii oficiali nu mai sunt la fel de siguri asupra datei la care va demara acest proiect.

În primele luni ale anului primăria anunţa că la începutul verii va avea pe masă proiectul tehnic pentru Centrul Cultural Transilvania, realizat de societatea aflată sub contract, Vaal Arhitectură, şi că va lansa licitaţiile pentru demararea proiectului şi realizare în primă fază a parkingului şi a sălii de concerte pentru Filarmonica Transilvania. Noii oficiali instalaţi după alegerile locale din iunie anul acesta au schimbat datele problemei. Directorul tehnic al primăriei Virgil Poruţiu a declarat miercuri că proiectul tehnic va fi predat primăriei abia în luna noiembrie. „Este adevărat că prin contract Vaal Arhitectură trebuie să predea proiectul în termen de şase luni de la semnarea contractului. Vorbim însă de zile lucrătoare, aşa că termenul de predare a proiectului este finalul lunii noiembrie", a precizat Poruţiu.

Proiectul tehnic este cel care urmează să stea la baza realizării caietelor de sarcini aferente licitaţiilor din cadrul proiectul Centrului Cultural Transilvania. Primarul de Cluj Emil Boc a declarat că în aceste condiţii este posibil să fie demarată licitaţia pentru realizarea parkingului. Acesta nu a estimat însă dacă acest lucru se va întâmpla în 2012.

Pe parcela de 1,3 ha de pe B-dul 21 Decembrie 1989 alocată viitorului centru cultural şi funcţiunilor conexe au fost prevăzute cinci clădiri: sala mare de concerte (de 1.500 de locuri), sediul Filarmonicii, imobilul rezervat pentru Academia G. Dima, imobilul pentru birouri sau hotel, iar în partea de nord a terenului se va păstra clădirea-monument istoric a vechii cazarme militare, care va fi restaurată.

Din ansamblul propus, prioritatea anunţată de vechea administraţie a fost amenajarea parkingului, iar în ceea ce priveşte clădirile, se vor realiza mai întâi sediul Filarmonicii şi sala de concerte. 7

Ce spunea ex-primarul de Cluj

"Analizăm mai multe variante, pentru că avem nevoie de o soluţie avantajoasă. Pentru ca proiectul să avanseze, trebuie realizat mai întâi parkingul, fiindcă acesta va fi amenajat, în subteran, pe toată suprafaţa amplasamentului. Este exclus să realizăm parcările din bugetul local, aşa că vom căuta un partener privat. Noi punem la bătaie terenul şi investitorul construieşte parkingul. De asemenea, acesta poate concesiona şi terenul dinspre Bd. 21 Decembrie, pentru a dezvolta o altă clădire, cu funcţiune de business. Tema de proiectare prevede la stradă hotel şi birouri", preciza ex-primarul Radu Moisin. "Există şi varianta ca investitorul să concesioneze doar terenul pentru parking şi să îşi recupereze banii din administrarea acestuia. Noi vom percepe fie o redevenţă fixă, fie una raportată la veniturile încasate din această afacere", detalia Moisin. Conducerea primăriei din mandatul trecut anunţa că şantierul va demara înainte de finalul anului.

Comenteaza