"Criza gunoaielor" pune aleşii Clujului pe jar. Întâlnire de urgenţă între primarul Boc şi Consiliul Judeţean

În debutul şedinţei de luni a forului administrativ judeţean a fost prezent şi primarul Clujului, Emil Boc, pentru a discuta cu aleşii judeţeni "în ceasul al treisprezecelea" despre spinoasa problemă a depozitării gunoaielor menajere.

Edilul municipiului a arătat că trebuie găsită o soluţie urgentă pentru construirea unei rampe temporare de depozitare a deşeurilor pe amplasamentul noului Centru Ecologic din Feleacu, altfel locuitorii din tot judeţul vor avea de suferit.

Astăzi la Cluj vreau să ştiţi că se aduc gunoaie din tot judeţul, inclusiv de la Dej, de la Huedin, de la Turda , de la Câmpia Turzii, de la Gherla, din comunele care aparţin judeţului. Cu alte cuvinte nu există soluţii alternative astăzi în judeţ de depozitare a gunoaielor. (...)S-a propus o soluţie care să evite blocajul în materia ridicării gunoaielor în judeţul Cluj şi anume ca pe actuala locaţie a Centrului de Management Integrat al Deşeurilor (CMID), pe un alt spaţiu, să se realizeze o rampă provizorie de stocare", a declarat primarul Emil Boc.

Boc a mai afirmat că singura variantă este construirea pe acest teren pentru că „proiectul este autorizat, nu mai este nevoie de o altă autorizaţie de mediu, pentru că orice demers de autorizare a unui amplasament pentru o nouă rampă durează între 6 luni şi 1 an cel puţin", iar „această rampă temporară ar permite depozitarea gunoaielor, până la finalizarea CMID, după aceea se va face transferul acelei părţi de gunoaie în noul centru."

Primarul Clujului a mai atenţionat că dacă nu se va găsi o soluţie, începând cu luna iulie fie va fi un blocaj total în ridicarea deşeurilor menajere, fie preţul va creşte exorbitant.

Rugămintea mea este, pentru că intrăm în ceasul al 13-lea, de a lua o decizie foarte rapidă pentru realizarea acestui demers şi de realizare a platformei temporare de stocare pe locaţia actuală a CMID, pe o suprafaţă adiacentă celulei 1 care se construieşte. Spun asta pentru că dacă nu luăm decizia astăzi şi nu promovăm demersurile necesare, este iminentă, cu consecinţe extraordinar de grave, blocarea ridicării gunoaielor în judeţul Cluj. Asta ar fi prima problemă, iar a doua, evident, corelativă, ar fi creşterea exorbitană a preţurilor în cazul în care vom fi nevoiţi să ducem gunoiul în altă parte", a susţinut Emil Boc în plenul CJ Cluj.

CJ Cluj a primit acel teren în administrare gratuită de la Primăria Feleacu, dar strict pentru proiectul construirii Centrului Ecologic de Deşeuri, iar o rampă temporară de depozitare nu se încadrează în această înţelegere.

Soluţia juridică pentru oficialii CJ Cluj agreată de aproape toţi cei prezenţi a fost lansarea unei oferte de cumpărare a terenului, din partea CJ Cluj către Primăria Feleacu. În cadrul şedinţei au apărut discuţii privind oportunitatea cumpărării a doar 2 hectare, necesare pentru construirea gropii temporare sau a întregului teren din zonă, în suprafaţă de 60 de hectare.

Potrivit unor discuţii cu reprezentanţii comunei Feleacu, acest teren ar valora circa 1, 5 milioane de euro, dar valoarea lui exactă va fi stabilită printr-o expertiză.

Au avut loc şi unele schimburi tăioase de replici între unii consilieri judeţeni, dar şi între consilieri şi primar. Social-democratul Dan Canta a sugerat ca Primăria să cumpere terenul de la comuna Feleacu şi să construiască o rampă temporară, dar Boc a replicat că acest lucru nu est posibil legal pentru că acel teren se află deja în administrarea CJ Cluj.

În cele din urmă, consilierii judeţeni ( cu o singură abţinere, a consilierului Dan Canta -PSD) l-au mandatat pe preşedintele interimar Vakar Istvan să poarte discuţii cu reprezentanţii comunei Feleacu, pentru rezolvarea problemei în două etape.

În prima dintre ele ar urma să se negocieze cumpărarea a 2 hectare de teren în procedură de urgenţă pentru construirea acestei rampe temporare, iar în cea de-a doua cumpărarea tuturor celor 60 ha din acel amplasament, cu plata eşalonată pe mai mulţi ani.

Vakar Istvan a declarat că în următoarele zile va discuta cu aleşii comunei Feleacu şi că speră ca în cel mai scurt timp să înceapă construcţia acestei gropi temporare.

Discuţiile din ultima perioadă pentru găsirea unei soluţii legate de spinoasa problemă a depozitării deşeurilor sunt generate de faptul că peste câteva luni, începând cu luna iulie 2015, pe actuala rampă de stocare nu nu vor mai putea fi depozitate gunoaiele menajere.

La începutul lunii februarie firma Salprest Rampă a notificat Primăria Cluj-Napoca că nu mai poate depozita deşeuri menajere pentru că a fost depăşită capacitatea de stocare. În urma unei şedinţe de urgenţă, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, a declarat că oficialii de la instituţiile de protecţie a mediului au fost de acord să se deblocheze un depozit autorizat temporar lângă vechea rampă, dar au pus şi o condiţie. Potrivit prefectului, aceştia au cerut ca cei 170.000 de metri cubi de deşeuri care au fost depozitaţi peste capacitatea vechii rampe să fie neutralizaţi până pe 15 iulie anul curent. Această nouă rampă, autorizată temporar, ar putea prelua maxim 42.000 de metri cubi de gunoaie.

Comenteaza