“Ţeapă” la Cadastru: au luat 2,5 milioane de euro şi au plecat cu banii

“Ţeapă” la Cadastru: au luat 2,5 milioane de euro şi au plecat cu banii
O licitaţie atribuită în 2007, peste 10 milioane de lei încasaţi şi un şantier lăsat în soare de constructorul care trebuia să amenajeze noul sediul pentru Oficiul de Cadastru şi Publi-citate Imobiliară, Zicu SRL.

Prefectura Cluj a intrat pe fir, a activate corpul de control şi a anunţat că va sesiza organele de anchetă privind deturnarea de fonduri pentru ridicarea noul sediul al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Cluj care de patru ani a rămas la fel: în construcţie.

ZIUA de CLUJ anticipa încă din noiembrie 2007 dezastrul de la cadastru. La acea vreme se anunţat rezultatul licitaţiei pentru executarea noul sediul de la cadastru: "TCI, ACI şi Napoca, umilite de "piticul" Zicu". Societatea a câştigat procedura la preţul de peste 10,5 milioane de lei. Conform documentelor licitaţiei, cele trei firme mari de construcţie din Cluj care au mai participat la procedură alături de câştigător au pierdut lucrarea dintr-un singur motiv: pentru că Zicu Impex a oferit cel mai bun termen de realizare a lucrărilor, 12 luni.

Zicu Impex nu a avut cele mai bune date financiare, experienţă sau ofertă de preţ. De exemplu, cel mai scăzut preţ la licitaţie fusese ofertat de Napoca Construcţii, sub cele 8,8 milioane de lei fără TVA oferite de Zicu Impex. Napoca Construcţii a oferit un termen de 18 luni de realizare a construcţiei, drept pentru care a şi pierdut licitaţia, la un singur punct diferenţă. Zicu Impex a depus oferta în asociere cu o firmă ce întreţine şi repară drumuri, şi anume Iridium SRL, o companie care obişnuia să câştige licitaţii la Primăria Cluj-Napoca în timpul administraţiei Funar, intre timp intrată în faliment. Chiar în asociere cu Iridiul, după cum a scris ZIUA de CLUJ, societatea nu avea experienţă în contracte similare, realizând lucrări, la acea vreme la o unitate militară din Sibiu şi la Palatul Copiilor.

Nici termenul, nici valoarea contractului nu au fost însă respectate şi în prezent, după patru ani de la demararea şantierului, lucrările nu sunt gata. Ba mai mult, Zicu a reuşit să încheie cu Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară cinci acte adiţionale la contrat pentru încă 45% din valoarea acestuia. Aceasta în condiţiile în care în prezent, în municipiul Cluj-Napoca, instituţia îşi derulează activitatea în două locaţii, în condiţii improprii.

"În iulie 2012, executantul ne-a sesizat dificultăţi tehnice în execuţie lucrărilor datorate datorate lipsurilor din proiectul de execuţie - copertină, şape, zugrăveli interioare, plafon casetat, uşi rezistente la foc, etc, a solicitat reactualizarea preţului cu indicele de inflaţie pe perioada 2009-2012, la lucrările din contract rămase de neexecutat, încheiere de act adiţional pentru lucrări suplimentare şi a înterupt lucrările. Aceste aspecte au fost aduse la cunoştinţa ordonatorului secundar de credite şi totodată s-a solicitat sprijin în identificare măsurilor de urmat pentru continuarea lucrărilor, inclusive verificare administrativă", a explicat directorul OCPI Cluj, Leontina Kovacs.

Aceasta a adăugat că, până în prezent, au fost executate şi decontate lucrări în valoare de peste 10,6 milioane de lei, în condiţiile în care valoarea iniţială a contratcului încheiat în 9 ianuarie 2008 cu Zicu Impex a fost de peste 10,5 milioane de lei. De ce nu s-a terminat sediul? "Dificultăţile economice de la nivel naţional s-au resimţit şi la nivelul instituţiei noastre, astfel că în anii 2010 şi 2011 nu au fost fonduri pentru această investiţie. În bugetul din 2012 au fost prevăzuţi peste 5,9 milioane de lei din care în iulie au fost cheltuiţi peste 46.000 de lei. Datorită neutilizării fondurilor, în luna septembrie acestea au fost retrase. În bugetul pentru anul curent nu au fost prevăzute fonduri pentru investiţii", a mai explicat şeful OCPI Cluj.

Prefectul de Cluj, Gheroghe Vuşcan, a declarat că "ţeapa" de la cadastru a ajuns pe masa corpului de control al instituţiei care şi-a rezervat dreptul să sesizeze organele de anchetă. "Licitaţia s-a derulat la Bucureşti şi constructorii, am înţeles, au plecat cu banii şi au lăsat lucrările nefinalizate. Vom merge pe acest fir şi cu siguranţă, la finalizarea verificărilor, vom face publice rezultatele. Ar trebui ca lucrările rămase de executat să fie gestionate de către structura din teritoriu ca să nu mai avem surprize", a mai spus Vuşcan. Surse din administraţie ne-au informat că Zicu a mai avut un contract cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie şi că ar fi reuşit să se câştige contracte cu instituţii publice pentru că ar fi avut susţinere de la nivel înalt.

Potrivit informaţiilor de pe Sistemul Electronic de Achiziţiie Publice, Zicu a câştigat în octombrie 2007 lucrările de extindere şi modernizare a sediului poliţiei de pe strada Albac, la valoarea de peste 4,3 milioane de lei. După doi ani, în octombrie, IPJ a negociat cu aceeaşi firmă lucrări de extidere şi modernizare, încheind un contract la valoarea de peste 1,4 milioane de lei (la 43% din valoarea iniţială). Chestorul Ioan Păcurat, cel care conduce IPJ Cluj, a declarat că nu are nicio legătură cu respective societatea. "Chiar în momentul în care am început acest contract am fost foarte reticent, însă societatea s-a achitat cu brio de contract. Iniţial s-a câştigat contractul cu termenul de execuţie de 10 luni, însă nu am avut fondurile, aşa că a fost gata în 2010. Este adevărat că am făcut o suplimentare pentru lucrarea iniţială de extindere şi modernizare, însă aceasta nu s-a datorat manoperei. Am demarat contractul doar pentru lucrările de la parter, iar apoi s-au identificat fonduri şi pentru modernizarea etajelor. Anul trecut am făcut şi recepţia finală, au mai fost executate mici retuşuri, însă nu datorită pestaţie societăţii ci din cauza materialelor folosite", a declarat Păcurar. Oficialul IPJ a adăugat că nu este vorba despre nicio practică a societăţii de a încheia astfel de contracte pentru termen mici de execuţie, care se lasă cu suplimentări de preţ ci situaţia în cazul IPJ a fost generată de fondurile disponibile pentru investiţii.

Zicu a mai câţtigat în 2010 un contract cu Universitatea Tehnică Cluj Napoca pentru amenajare bază didactică si de cazare de la Mărişel, la valoare de peste 2 milioane de lei, fără TVA şi un termen de execuţie de 10 luni. Potrivit fostului prorector Mircea Petrina ,cel care gestiona partea de infrastructură, baza didactică a UTCN de la Mărişel nu este finalizată, lucrările au fost întrerupte pentru că au apărut probleme de colaborare cu respectiviva societatea. "S-a făcut contractul pentru structura de rezistenţă şi învelitoarea clădirii. Cred că s-a plătit societăţii ce s-a executat apoi contractul a fost reziliat de noua conducere", a explicat Petrina. În plus, fostul rector al UTCN, Radu Munteanu, a declarat că au fost probleme şi datorită lipsei finanţării.

Reprezentanţii societăţii Zicu Impex nu au putut fi contactaţi în cursul zilei de ieri

 

Comenteaza