Firma care a contestat licitaţia pentru Sala Polivalentă explică de ce a blocat lucrările

Firma care a contestat licitaţia pentru Sala Polivalentă explică de ce a blocat lucrările
Compania care a contestat în instanţă licitaţia pentru construcţia sălii polivalente din Cluj ia poziţie astăzi şi explică motivul pentru care a blocat lucrările.

"Demersurile noastre sunt legitime şi legale", a spus directorul Antreprizei de Construcţii şi Instalaţii, Dorin Aşchilean, astăzi într-o conferinţă de presă. ACI a contestat în instanţă diferenţa foarte mare de preţ dintre cea oferită de câştigătoarea licitaţiei, compania CON-A Sibiu, şi restul ofertelor depuse. "Au oferit un preţ de dumping, demonstrat şi de expertiza din instanţă", a spus Aşchilean.

Întrebat care va fi viitorul lucrărilor la Sala Polivalentă, având în vedere că aceasta e ridicată în pondere de mai bine de jumătate, Aşchilean a spus că decizia aparţine Primăriei. "Cu siguranţă asocierea ACI nu doreşte să demoleze ceva", a precizat Aşchilean, adăugând că arhitecţii care au desenat proiectul "pot găsi soluţii ca să continue ce s-a făcut deja la sala de sport".

Diferenţa de preţ e una sensibilă: 50,92 milioane de lei este valoarea înaintată de CON-A, faţă de 92.87 milioane de lei, valoarea ofertei ACI. "Pe fondul acestei contestaţii, părţile implicate - autoritatea contractantă, asocierea CON-A şi Asocierea ACI - au cerut întocmirea unei expertize tehnice judiciare.

Experţii au fost desemnaţi aleatoriu de instanţă şi acceptaţi de toate părţile. "Concluzia expertizei a fost că oferta câştigătoare nu respectă în totalitate cerinţele documentaţiei de licitaţie, în acest mod explicându-se valoarea mult mai mică ofertată de câştigători", arată Aşchilean. Instanţa de judecată a admis expertiza şi deci contestaţia ACI Cluj. "În acest context instanţa a dispus desfiinţarea rezultatului procedurii de atribuire a contractului de achiziţie publică şi a obligat autoritatea contractantă (Primăria-n.red.) să procedeze la reevaluarea ofertelor depuse în cadrul procedurii, cu respectarea considerentelor reţinute de instanţa de judecată", mai subliniază Aşchilean. Vezi ataşat toate obiecţiile, într-un document powerpoint.

Licitaţia pentru adjudecarea lucrărilor a avut loc în 19 noiembrie 2010, pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), când au fost înregistrate trei oferte - Con-A, Dapora cu 88,2 milioane de lei şi Antrepriza de Construcţii şi Instalaţii (ACI), cu 91,87 milioane de lei. Nici una dintre cele trei oferte nu include taxa pe valoare adăugată (TVA), de 24%, în schimb toate cele trei oferte au avut acelaşi termen de finalizare, 36 de luni calendaristice.

Conform proiectului, sala multifuncţională va avea o capacitate de 7.109 locuri, un parking pe două nivele, precum şi spaţii anexe necesare, de la spaţii de alimentaţie publică, la cele exterioare de detentă. În privinţa clădirii, aceasta va avea trei zone relaţionate cu sala principală, respectiv o zonă VIP, o zonă a publicului şi o zonă a sportivilor.

 

Vezi cum arată acum şantierul: utilajele au fost retrase, muncitorii au plecat, pază nu există

Vezi cum arată acum şantierul:

Comenteaza