Negocieri cu portughezii. Propunerile Primăriei pentru parkingul din „Mihai Viteazu"

Negocieri cu portughezii. Propunerile Primăriei pentru parkingul din „Mihai Viteazu
Emil Boc a propus soluţii pentru deblocarea proiectului parkingului subteran din Piaţa Mihai Viteazu.

Primarul Emil Boc a arătat vineri că a transmis o propunere portughezilor de la Cogedir, cei care urmau să construiască un parking subteran în Piaţa Mihai Viteazu. Părţile sunt în proces, iar Cogedir cere municipalităţii despăgubiri.

„Am negociat cu cei de la Cogedir, din păcate la tribunal. Lucrările nu s-au mai realizat din cauza descoperirii unei conducte de apă, care nu mai permite construirea parkingului în forma stabilită. Noi am propus să se realizeze în continuare parkingul, nu la 531 de locuri, ci eventual la 450 de locuri, cât ar urma să se piardă prin ajustarea proiectului din cauza acelei conducte. Compensarea pentru diferenţa dintre numărul locurilor de parcare se poate face fie prin locuri în plus la suprafaţă - acolo trebuie desfiinţate parcările la suprafaţă dacă se realizează cele subterane, prin contract ca să se poată exploata parkingul şi pentru faptul că ei şi-au făcut plan de afaceri la 531 de locuri - sau prin reducerea corespunzătoare redevenţei pe care o au de plătit către primărie", a spus Emil Boc.

Acesta a subliniat că speră ca judecătorul să ţină cont de deschiderea Primăriei de a rezolva problema, în momentul în care va da un verdict. În urmă cu câteva săptămâni, primarul Emil Boc sublinia că portughezii nu mai vor să construiască parkingul şi că speră ca instanţele de judecată să oblige municipalitatea la plata unor despăgubiri.

Parkingul a fost proiectat iniţial de Universitatea Tehnică, împreună cu societatea Bogart, care estima o investiţie de milioane de euro pentru un singur nivel cu 180 de locuri de parcare. Acest lucru se întâmpla în 2007. Conducerea municipalităţii a decis să renunţe la această investiţie. Ulterior, însă, au venit reprezentanţii Cogedir, care au declarat pentru ZIUA de Cluj că, în parteneriat cu societatea de construcţii Britalar, tot din Portugalia, intenţionează să investească în acest parking. Aşa că Primăria s-a răzgândit.

"Preşedintele Consiliului de Administraţie al Cogedir, Manuel Cardoso, s-a întâlnit de patru ori cu primarul Emil Boc, primul contact datând din decembrie 2007", explica, în iulie 2008, pentru ZIUA de CLUJ, reprezentantul din acel moment al companiei portugheze în România, Alin Varga. Tot el adăuga că negocierile implicau încheierea unui parteneriat public-privat între municipalitate şi Cogedir. "Firma portugheză vine cu investiţia, care reprezintă împrumut bancar şi va câştiga din exploatarea parcărilor. Municipalitatea nu va investi nimic, iar parcarea îi va aparţine", comenta Varga.

Contractul s-a semnat în 2009. Primăria a concesionat companiei portugheze 6.000 de metri pãtraţi în Piaţa Mihai Viteazu, pentru realizarea parkingului subteran de peste 350 de locuri, la preţul final de 110 euro pe metru pătrat pe an. Cogedir promitea atunci că parkingul va fi terminat într-un an.

Din cauză că în interiorul suprafeţei concesionate s-a descoperit că există o magistrală a Companiei de Apă Someş, au apărut neînţelegeri între Primărie şi Cogedir. Consiliul Local a decis anularea concesiunii, iar firma portugheză a atacat în instanţă decizia şi, în paralel, a cerut şi despăgubiri de 5 milioane de euro. Curtea de Apel a decis irevocabil, în noiembrie 2013, în favoarea firmei portugheze, cu privire la anularea hotărârii de consiliu local, într-un prim proces. În 22 februarie 2017 este programată o nouă înfăţişare într-un alt proces, la Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a Tribunalului Cluj, în legătură cu solicitarea de despăgubiri.

 

Comenteaza