Primăria Cluj-Napoca: La revedere, Conti!

Primăria Cluj-Napoca: La revedere, Conti!
Preţul de vânzare pentru una dintre clădirele simbol ale oraşului, fostul hotel Continental, este de 6,58 milioane de euro, plus TVA. Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (MCCPN) i-a anunţat pe organizatorii licitaţiei că nu îşi exercită dreptul de preempţiune, acesta fiind transferat administraţiei locale.

Administraţia locală face un pas înapoi dinspre clădirea Continental, după ce în ultimii ani primăria aştepta momentul licitaţiei de vânzare a fostului hotel New York din centrul oraşului. Noul Consiliu Local (CL) are decizia la şedinţa de vineri de aproba cumpărarea clădirii, însă executivul primăriei recomandă ca, deocamdată, imobilul să nu fie achiziţionat, având în vedere litigiile de revendicare din instanţă.

Societatea Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al societăţii Ardeleana (intrată în faliment), proprietară a clădirii monument-istoric din centrul oraşului Cluj-Napoca, fostul Continental - New York, a licitat deja de două ori vânzarea imobilului, dar fără succes. După ce MCCPN a anunţat organizatorii că nu există dorinţa de a cumpăra clădirea, mingea a fost pasată administraţiei locale pentru ca aceasta să îşi exercite dreptul de preempţiune. Având în vedere statutul de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preempţiune, deci să cumpere cu prioritate clădirea.

După ce în mandatul trecut primăria a fost informată cu privire la vânzarea Continental, noul CL are decizia. La şedinţa de vineri, forul deliberativ are pe masă o informare cu privire la această posibilitate. Recomandarea executivului este ca municipalitatea să nu cumpere deocamdată clădirea, având în vedere că aceasta este prinsă într-un proces de retrocedare, nesoluţionat irevocabil de instanţe, intentat de Colegiul Reformat Debrecen (CRD), care apare în cartea funciară ca proprietar la prima înscriere a clădirii din 1938. Administraţia locală invocă şi preţul de licitaţie, aproape 1.400 euro/mp, apreciind că valoarea fixată de evaluator nu are în spate un raport de evaluare care să atestate dacă este vorba despre un preţ corect sau nu.

"În ipoteza în care impedimentele de ordin juridic vor fi clarificate, din punct de vedere procedural, se apreciază că în momentul în care se supune analizei şi aprobării deliberativului local problematica exercitării dreptului de preempţiune sau a participării la licitaţie, va fi necesară şi identificarea sursei de finanţare, respectiv rectificarea bugetului local", se arată în informarea aflată pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de vineri a forului local. Tot în document se menţionează că Expert Insolvenţă SPRL a transmis primăriei că nu există nici un impediment la vânzare deoarece "restituirea în natură a imobilului nu mai este posibilă nici în temeiul Legii 10/2001, nici în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 94/2000, întrucât acesta se regăseşte în patrimoniul unei societăţi comerciale cu capital majoritar privat". Punctul de vedere nu este împărtăşi de primărie, care susţine că având în vedere litigiile încă nesoluţionate de instanţă, "este interzisă înstrăinarea".

Oficialii administraţiei şi-au exprimat public în mai multe rânduri interesul pentru clădire, însă o decizie clară a fost amânată din cauza preţului ridicat şi a perioadei de transfer de putere care s-a făcut în iunie, în urma recentelor alegeri locale. Fostul primar Radu Moisin, în prezent lider de grup al consilierilor locali PDL (partid care deţine majoritatea împreună cu UDMR în noul for local: 14 voturi din 27), a declarat, în momentul în care s-a luat în discuţie exercitarea dreptului de preempţiune, că orice bun revendicat care este vândut se loveşte de nulitatea absolută a tranzacţiei, aşa că, până situaţia juridică nu este clară, primăria nu va cumpăra imobilul. În privinţa sursei de finanţare, Moisin afirma că nu există bani neangajaţi în buget pentru a fi utilizaţi în acest sens, dar nu a exclus posibilitatea că aceştia se pot găsi, dacă noul CL decide să cumpere clădirea, în condiţiile în care situaţia juridică a acesteia ar fi clară.

Mircea Jorj, liderul grupului USL din noul CL (alianţă care deţine 13 voturi din totalul de 27), a declarat că va propune la şedinţa ordinară de vineri, în numele grupului pe care îl reprezintă, amânarea exercitării dreptului de preempţiune în cazul cumpărării Continental, până la momentul la care se va lămuri situaţia juridică a imobilului (finalizarea acţiunii formulate în instanţă de CRD). "Cât este neclară situaţia juridică, nu putem cumpăra. Apoi, preţul fixat este extrem de mare, peste 6,5 milioane de euro, în condiţiile în care, la prima vedere, reabilitarea clădirii ar presupune 4 milioane de euro. Eu mă hazardez să spun că un preţ normal de vânzare ar fi la aproape jumătate din valoarea propusă de evaluator. Apoi primăria este şi pe lista creditorilor şi are de recuperat impozitele neplătite de Ardeleana, pe clădire şi teren", a adăugat Jorj.

Imobilul este compus din subsol, parter, două etaje şi terenul aferent de 1.500 mp, iar preţul de pornire a licitaţiei e de 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată (TVA). Licitaţia organizată vineri se va relua de şase ori, în aceleaşi condiţii. Organizatorii licitaţiei au menţionat că poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Cu toate acestea, experţi imobiliari au apreciat că preţul de pornire a licitaţiei este foarte ridicat, în condiţiile în care vor fi necesare sume de ordinul milioanelor de euro şi pentru reabilitarea sa şi repunerea în circuitul economic.

Proprietarul Ardeleana, Dorel Tamaş, este urmărit internaţional, având mandat de arestare în lipsă din mai 2011. Este judecat la Curtea de Apel Târgu Mureş pentru infracţiuni de delapidare şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Valoarea totală a datoriilor existente împotriva societăţii la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Creanţa la bugetul local este de 578.000 de euro.

 

Istoria recentă a clădirii istorice

* 2005 - Conti a fost cumpărat prin societatea Ardeleana Alba Iulia de Dorel Tamaş.

* Iunie 2009 - Încheierea prin care s-a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei împotriva Ardeleana a fost pronunţată de către secţia comercială a Tribunalului Alba.

* Februarie 2012 - Urmare a faptului că nu a fost depus un plan de reorganizare judiciară a societăţii de către debitorul Ardeleana sau de către celelalte persoane îndreptăţite de legea insolvenţei (creditori, administrator judiciar), judecătorul sindic a dispus intrarea în faliment a societăţii, ceea ce înseamnă dizolvarea societăţii şi trecerea la lichidarea activului patrimonial. Modalitatea de valorificare a activelor, respectiv prin licitaţie publică, preţul de pornire a licitaţiilor şi numărul acestora au fost aprobate de către adunarea creditorilor Ardeleana în 6 aprilie.

Comenteaza