Primarul Boc, pus la zid de consilierii PNL

Primarul Boc, pus la zid de consilierii PNL
Consilierii locali PNL îl acuză pe primarul Emil Boc că pericliteză interesele municipalităţii, neţinând cont de propunerile care se fac în forul Consiliului Local.

Atribuirea unor contracte grase din bani publici, după bunul plac al primarului Emil Boc, lasă loc de interpretări, iar presa nu va înceta să lanseze acuzaţii de corupţie, au transmis consilierii locali ai PNL Cluj Napoca.

Aceştia l-au criticat pe primar că nu a ţinut seama de recomandările opoziţiei, alegând să atribuie contractul de salubrizare pe o perioadă prea lungă, de opt ani. Astfel, spun ei, Boc a anulat posibilitatea pătrunderii pe piață a unor noi tehnologii și a unor noi competitori. În replică, primăria arată că singura soluţie pentru semnarea acestui contract viza o perioadă între 6 şi 10 ani.

Dacă Emil Boc nu s-ar fi încăpăţânat şi ar fi ţinut cont de recomandările reprezentanţilor PNL, astăzi nu s-ar fi ajuns într-un blocaj cu contractul de salubrizare stradală.

Liberalii au transmis un comunicat de presă în care îi reproşează edilului că profită de majoritatea pe care o are în forul local pentru a lua decizii pe cont propriu, în privinţa atribuirii marilor contracte finanţate din bani publici.

„Îi atragem atenția domnului Boc să renunțe la acest abuz de putere, să nu mai profite de majoritatea pe care o are în Consiliul Local. Comportamentul său, deficiența în a gestiona licitațiile mari ale municipiului, a dus și duce în continuare la împovărarea bugetului local cu penalizări, despăgubiri și amenzi în valoare de milioane de euro", se arată în comunicat.

Liderul consilierilor PNL, Dan Tarcea, a explicat că a avertizat în şedinţa publică de Consiliu că perioada de atribuire a contractului de salubrizare este mult prea mare.

De altfel, în comunicat se pecizeză că „astfel de contracte înțepenite pe o perioadă prea mare, fără dinamica necesară pătrunderii pe piață a unor noi tehnologii și a unor noi competitori - cu scuza că lungimea contractului ar asigura un preț mai mic (lucru absolut fals) - administrația publică locală nu face decât să generze practici complet neconcurențiale. Astfel de practici vor lăsa întotdeauna loc de interpretări și acuze de corupție! Acesta este motivul pentru care am cerut, din păcate unor urechi surde, aprobarea unor norme de bune practici în administrația locală. Nu e corect ca pe perioada unui singur mandat, Boc cu ai lui să decidă să împovăreze bugetul și pentru viitoarele foruri legislative".

În replică, primăria a transmis că în privinţa atribuirii contractului de salubrizare s-a respectat legea întocmai.

„Perioada de amortizare a utilajelor unui furnizor de servicii nu trebuie să depăşească perioada de derulare a contractului; în cazul utilajelor specifice activităţilor de deszăpezire şi salubrizare stradală, perioada de amortizare a utilajelor este între 6 şi 10 ani - în consecinţă, durata unui contract de salubrizare trebuie sa fie de minim 6 ani, maximum 10 ani. Le reamintim consilierilor PNL faptul că acest aspect a fost prezentat public în şedinţele de Consiliu local şi că s-a votat ca durata contractelor să fie pe termen de 8 ani".

Tot primăria a mai transmis că toate caietele de sarcini ale licitaţiilor importante, inclusiv cel ce viza salubrizarea stradală, sunt supuse analizei Consiliului local şi sunt aprobate de acesta, prealabil iniţierii procedurilor de licitaţie publică, prin publicarea pe SEAP.

Primarul Boc a transmis la rândul său că „administraţia locală se face în interesul cetăţeanului, în spiritul continuităţii proiectelor comunitare importante, iar alegerile şi termenele de mandate ale consilierilor nu sunt aspecte prevăzute în prevederile legale la capitolul criterii de stabilire a termenelor de contractare a serviciilor publice".

 

 

Comenteaza