PSD propune ca primăria să-i ia lui Bene Continentalul înainte să apuce să-l cumpere

PSD propune ca primăria să-i ia lui Bene Continentalul înainte să apuce să-l cumpere
Consilierii PSD propun edilului Emil Boc organizarea unui referendum privind cumpărarea hotelului Continental de către administraţia locală clujeană.

Grupul de social-democraţi din forul deliberativ local acuză primarul şi executivul că „s-au dat la fund" şi a preferat să nu mai aducă în discuţie exercitarea dreptului de preempţiune de către primărie. Aceasta după ce s-a aflat public că există o ofertă de cumpărare din sfera privată pentru achiziţionarea hotelului Continental. Mai mult, aceştia spun că vor ataca vânzarea, urzând de legea monumentelor istorice, dacă se va constata că firma de insolvenţă care a intermediat vânzarea nu a informat primăria cu privire la noua situaţie.

„Executivul primăriei nu a făcut nicio informare Consiliului Local privind Continentalul după discuţiile avute în primele luni ale acestui an", a declarat, ieri, consilierul local PSD Gabriel Oniga. Acesta a precizat că primarul Emil Boc s-a erijat de preţul prea mare şi, în urma discuţiilor din plen, s-a stabilit ca primăria să aştepte o entuală ofertă, iar apoi să discute de exercitarea dreptului de preempţiune. „Acum măcar la punctul diverse de la şedinţa de joi merită o discuţie acestă ofertă de aproape 5 milioane de euro. Aceasta îi propunem primarului: ca măcar la punctul diverse să incudă această speţă şi să ne explice de ce a lăsat să expire termenul pentru exercitarea dreptul de preempţiune. Eu ca primar aş fi organizat un referendum pentru a vedea exact ce părere au clujenii cu privire la acest hotel din centrul oraşului despre care s-a tot discutat. Ar trebuie sau nu să ajungă în patrimoniu public şi să fie folosit în acest circuit pentru evenimente culturale", a adăugat Oniga.

Mai mult, alături de colegii săi din Consiliul Local, el spune că vor ataca vânzarea hotelului de către firma Expert Insolvenţă din Hunedoara, dacă vor constata că procedurile legale de a informa primăria cu privire la fiecare etapă din vânzarea hotelului nu au fost îndeplinite. Aceasta, după cum a precizat consilierul local, uzând de legea monumentelor istorice.

Chiar dacă în prezent s-a bătut palma pentru cumpărarea Continentalului de către Napocamin controlată de omul de afaceri Ioan Bene, Oniga susţine că nu-l interesează entitatea privată ci chestiunea de principiu, dacă n-ar fi fost mai bine ca hotelul să ajungă în proprietatea primăriei. Adică, cel puţin discutarea acestui aspect la ultimele şedinţe ale Consiliul Local.

Dacă grupul de consilieri PSD nu sunt informaţi cu privire la discutarea cazului Continental la şedinţa de joi a Consiliul Local, cumpărătorul clădirii, Ioan Bene a declarat că deja subiectul este inclus pe ordinea de zi. „Dacă aşa se consideră că e în interesul oraşului o asfel de acţiune (referendumul pentru Conti şi preluare de către primărie - n.red), eu nu mă opun, nu am nicio problemă. Va trebui să renunţ", a spus Bene. Acesta a precizat că deja primăria a fost informată cu privire la tranzacţie şi că subiectul chiar va fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei de joi. Consilierii locali vor putea discuta despre o eventuală oprtunitate a achiziţiei în noul context în care preţul de tranzacţionare a ajuns la 5 milioane de euro. Aceasta în condiţiile în care la precedenta discuţie preţul propus primăriei era de 5,5 milioane de euro.

Prin Napocamin, Bene a făcut singura ofertă de preluare a hotelului Continental cu 5 milioane de euro, după mai multe serii de licitaţii eşuate, organizate de lichidatorul judiciar Expert Insovenţă. După cele 30 de zile impuse de legislaţie pentru o contra-ofertă în care nimeni nu a venit cu o sumă mai mare decât cea propusă de Bene, acesta a primt liber la tranzacţie.

Omul de afaceri Ioan Bene, activ deja în sectorul construcţiilor, a preluat la final de 2011 controlul Societăţii Comerciale de Construcţii Napoca, păstrându-l preşedinte pe Ştefan Dimitriu, cunoscut apropiat al PSD, chiar fost consilierul local din partea partidului.

Comisia de consilieri „Conti" dau undă verde tranzacţiei

Dacă PSD vrea referendum, reprezentanţii comisiei de consilieri constrituită pentru a decide sau nu preluarea Continetalului de către primărie, au explicat că scăderea de preţ este prea mică pentru ca aceasta să poată prelua clădirea. „În momentul în care subiectul a fost discutat în CL s-a stabilit că primăria îşi exercită dreptul de preemţiune dacă preţul scade semnificativ, la 1-1,5 milioane de euro. Cum această limită nu s-a atins, noua sumă de 5 milioane fiind chiar departe de asta, după părerea mea şi a colegilor din primărie nu ar fi nevoie de o nouă hotărâre de CL. Dacă firma de lichidare are însă nevoie de asta şi dacă primim o astfel de solicitare în timp util, subiectul poate fi discutat chiar în următoarea şedinţă. E în interesul tuturor ca această clădire să intre cât mai repede în lucrări de reabilitare", a precizat Radu Moisin, liderul consilierilor PDL.

Luminita SILEA, Kristina RESTEA

Comenteaza