Reabilitare termică pe fonduri europene pentru o şcoală şi un spital din Cluj

Reabilitare termică pe fonduri europene pentru o şcoală şi un spital din Cluj

Reprezentanţii Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest  (ADRNV) au încheiat evaluarea tehnică și financiară a două proiecte pe fonduri europene depuse de Consiliul Judeţean (CJ) Cluj în vara anului trecut. Urmează vizita la un al treilea proiect. Investiţia totală: 35 de milioane de lei. 

 

Cele două proiecte în cauză vizează reabilitarea termică a clădirilor cantină și internat din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus, respectiv a celor două corpuri de clădire ale Secției Pediatrie II din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca.

Vizita realizată cu acest prilej reprezintă ultima etapă a procesului de evaluare tehnică și financiară pe care responsabilii de verificarea proiectelor din cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, axa 3, prioritatea 3.1.B, le întreprind în scopul verificării conformității informațiilor transmise în cererea de finanțare dar și a situației fizice a clădirilor care urmează să intre în reabilitare. 

Ulterior acestei vizite, va fi întocmit clasamentul final al celor 59 de proiecte aflate în acest moment în procedură de selecție și care, în baza punctajului obținut, urmează să fie finanțate prioritar.

„Importanța acestor patru proiecte europene depuse pentru finanțarea reabilitării energetice a clădirilor școlilor speciale și a unităților sanitare, aflate acum în etapa finală de evaluare, e una cu adevărat ridicată. Implementarea acestor proiecte ne-ar permite să economisim în mod direct nu mai puțin de 30 milioane de lei din bugetul județului, dar și alte sume consistente pe care le alocăm în prezent pentru plata utilităților”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe. 

În cursul săptămânii viitoare, reprezentanții ADRNV se vor deplasa pentru cea de-a doua vizită de verificare, la fața locului, a altor două proiecte europene depuse de CJ în cadrul POR 2014-2020: „Creșterea eficienței energetice a clădirii Școlii Gimnaziale Speciale - Centru de Resurse și Documentare privind Educația Incluzivă/Integrată”, respectiv „Creșterea eficienței energetice a clădirilor școală, atelier și sală de sport cu bază de recuperare din cadrul Liceului Tehnologic Special Samus”. 

Investițiile în eficientizarea termică a imobilelor aparținând celor trei instituții aflate sub autoritatea CJ Cluj, și al căror deviz total general se ridică la nu mai puțin de 35.276.400 lei, vizează, în principal, termoizolarea fațadelor și a acoperișurilor, refacerea învelitorilor și a stratificației acoperișurilor, instalarea de centrale termice performante și cu un consum redus, instalarea de panouri solare, respectiv modernizarea instalațiilor electrice și termice.

Comenteaza