Uioreanu în scandalul numelui aeroportului: „cultul" lui Avram Iancu e pe măsura faptelor sale, la fel ca și cultul lui Lajos Kossuth

Uioreanu în scandalul numelui aeroportului: „cultul
Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj sare la beregata reprezentanţilor partidului radical maghiar PPMT, care a arătat ieri că denumirea aeroportului din judeţ, "Avram Iancu", lezează comunitatea maghiară. "Solicitarea PPMT este tendențioasă și cu iz de discriminare", spune Horea Uioreanu.

"Reprezentanții acestei formațiuni politice susțin că noul nume al aeroportului „lezează sensibilitatea comunității maghiare" care, la Cluj, reprezintă doar 15% din populație, neținând seama de părerea și sensibilitatea comunității majoritare, cea română, cea care a decis viitoarea denumire a aeroportului. Or, în orice democrație care se respectă, minoritatea se supune majorității! Cât despre „cultul" lui Avram Iancu, consider că este pe măsura faptelor sale, la fel ca și cultul lui Lajos Kossuth! În fond, fiecare națiune are eroii ei și-i cinstește cum consideră potrivit", spune Uioreanu într-un comunicat de presă, azi, la o zi după poziţia PPMT dată tot printr-un comunicat de presă.

Uioreanu mai spune că reacţia PPMT e tardivă. "Instituția pe care o conduc și-a anunțat public intenția de a da un nume nou aeroportului încă din luna septembrie 2012, lansând și o dezbatere publică în acest sens. Timp de un an de zile, nici domnul Soos Sandor, nici alt coleg de partid al domniei sale nu a trimis, în scris sau prin poșta electronică, nici un fel de sugestie legată de această intenție", spune Uioreanu. Acesta invită membrii PPMT, dar şi pe orice alt clujean, la inaugurarea noii piste a aeroportului, programată în 26 octombrie. "Va fi ziua în care românii, maghiarii, germanii, evreii, romii și ce alte etnii vor fi prezente, vor fi parte a unui eveniment cu adevărat istoric, la care fiecare și-a adus contribuția: darea în funcțiune a primei piste de decolare/aterizare construite în România după mai bine de 50 de ani", spune Uioreanu.

Lajos Kossuth a fost guvernatorul maghiar al Transilvaniei în timpul Revoluţiei de la 1848, în care un rol important l-a avut şi Avram Iancu. A fost redactor-şef al ziarului Pest din 1841 până în 1844 şi a fost acuzat că articolele sale sunt instigatoare şi pot duce la declanşarea unei revoluţii. A fost ministru al Finanţelorîn guvernul Batthyany, după începerea revoluţeii la 15 martie 1848.
A fost promotorul alipirii Transilvaniei la Ungaria.

Organizația județeană Cluj a Partidului Popular Maghiar din Transilvania arăta ieri că noua denumire a aeroportului e expresia unui "cult ostentativ" al lui Avram Iancu. "Cultul ostentativ al lui Avram Iancu lezează sensibilitatea comunității maghiare, ar fi mai corect dacă aeroportul ar purta numele unui personaj larg acceptat din Transilvania", arăta ieri PPMT.

Vicepreşedintele PPMT Kiraly Melinda şi preşedintele PPMT Cluj Soos Sandor cer prezentarea publică a metodologiei și a rezultatelor sondajului la care s-a referit Horea Uioreanu, dar şi organizarea unei dezbateri publice reale, "la care va fi ascultată și opinia comunității maghiare". În plus, PPMT mai cere retragerea deciziei și denumirea aeroportului "după încheierea dezbaterii publice, în conformitate cu voința opiniei publice".

Consiliul Judeţean a decis în şedinţa de luni botezarea aeroportului din Cluj-

 

Vezi aici ce spuneau reprezentanţii PPMT ieri

Comenteaza