Clujul a intrat topul celor mai “verzi” clădiri din România

Clujul a intrat topul celor mai “verzi” clădiri din România
Primul imobil de birouri ridicat pe locul fostei Flacăra a fost botezat Binarium | Foto: Igloo

Doar trei clădiri din țara noastră au obținut certificarea internațională Outstanding BREEAM, Binarium Cluj-Napoca numărându-se printre acestea. Clădirea Consiliului Județean (CJ) Cluj se pregătește pentru calificativul BREEAM Excellent.

Platforma Financial Intelligence a întocmit un top al clădirilor certificate BREEAM și LEED. Costurile de operare pentru o clădire sustenabilă sunt reduse cu până la 30% față de una standard, iar eficientizarea consumului de resurse este nu numai o tendință, ci și o necesitate atunci când vine vorba despre construirea de imobile. 

“Chiriașii vor clădiri eficiente, iar conceptul de ‘verde’ este simbolul unei astfel de construcții. Materialele folosite sunt regenerabile, durabile, minimizează sau elimină degajările toxice, iar spațiile de birouri sunt ușor adaptabile, multifuncționale, iluminate natural și cu o calitate crescută a aerului interior”, spune Simona Urse, associate Director Office Agency la Crosspoint.

Ea a menționat că acum 10 ani obținerea unei certificări sustenabile reprezenta de cele mai multe ori o decizie de marketing pentru dezvoltatorii de clădiri de birouri, însă în ultimii ani această tendință a dezvolta clădiri de birouri eficiente energetic a devenit un fapt normal, iar utilizarea tehnologiilor verzi crește gradul de ocupare și valoarea clădirii.

În cazul clădirilor considerate modele de bune practici, clădirile verzi înseamnă imobile performante în privința consumului de resurse, eficiente energetic, cu un mediu interior sănătos, infrastructură pentru transport alternativ, cu colectarea separată a deșeurilor, pereți vegetali, terase înierbate, surse de energie regenerabilă, menționează Elena Rastei, specialist în implementarea schemelor LEED şi BREEAM.

Building Research Establishment Environmental Assessment Method (BREEAM) este prima metodă stabilită la nivel global de evaluare, rating și certificare a sustenabilității clădirilor și a impactului lor asupra mediului. Metoda a fost elaborată în Marea Britanie în 1990.

Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) e sistemul predominant de certificare a construcţiilor sustenabile în SUA, bazat pe eficienţa energetică, reducerea consumului de apă și emisiilor de CO2, îmbunătăţirea calităţii aerului în interiorul clădirilor, economia de resurse. Ambele metodologii implementează practici de dezvoltare sustenabilă.

“Cheia este implementarea unor soluții și măsuri cu focus pe sustenabilitate cât mai devreme, încă din etapa de concept a clădirii. România are numeroase locuințe și clădiri care au implementat o varietate de măsuri sustenabile, dar care nu au trecut printr-un proces de certificare. Cu toate acestea, pentru a facilita un design unitar și costuri mai reduse pentru un impact mai ridicat, recomandăm certificarea clădirilor”, afirmă Elena Rastei.

Reducerea impactului de mediu în clădiri nu este dependentă de obținerea certificărilor, acestea fiind instrumente care ghidează dezvoltatorii și echipa de design și implică o echipă independentă de specialiști.

Ei verifică și monitorizează parametri precum consumul de materiale, tipul, toxicitatea și sursa acestora, consumul de apă, performanța energetică, acustica, tipul și amplasarea terenului, accesul la transport public, infrastructură pentru bicicliști, reducerea poluării în etapa de șantier, iar la final etichetează clădirea în funcție de cât este de performantă din punct de vedere al sustenabilității. Nivelul de performanță, deși denumit diferit în fiecare tip de certificare în parte, implică o abordare similară.

Cele mai utilizate sisteme de certificare în România sunt BREEAM, LEED și Green Homes. Acestea sunt voluntare, însă recunoscute de către piețele națională și internațională. Cea mai semnificativă creștere în numărul de certificări a fost observată în 2015. Recent, alte trei sisteme de certificare au intrat pe piață: EDGE, WELL și Green Building: Restore.

În România au fost certificate la standarde internaționale 183 de clădiri (98 de nou construite și 85 existente). 39% sunt amplasate în București, municipiu urmat de Cluj-Napoca, Timișoara, Iași și Brașov. 78,9% din numărul total al clădirilor certificate sunt clădiri de birouri, iar 17,5%, de retail.

În privința nivelului cel mai înalt de performanță, doar trei clădiri au obținut calificativul Outstanding în sistem BREEAM: clădirea Binarium din Cluj-Napoca, o reconversie a unui sit industrial dezafectat (fosta fabrică Flacăra), prima clădire din România câștigătoare la BREEAM Awards 2019, nominalizat din nou pentru BREEAM Awards 2020; magazinul Lidl de pe Str. Căpitan Aviator Șerbănescu din București, care a obținut recent cel mai înalt procent din lume în sistemul BREEAM (99,1%), dublu nominalizată la BREEAM Awards 2020; clădirea Penny Market Otopeni, cu un punctaj de 95,2%.

Clădiri din România cu LEED Platinum

- Business Garden A, B, C București (98)
- Timpuri Noi Tower Building, București (87)
- Arctic Diamond Factory Găești (85)
- Orhideea Towers București (84)
- Therme București Balotești (84)
- The Bridge 1, 2 București (84)
- Globalworth Tower, București (81)
- DB Global Technology, București (80)
- EcoBiblioteca Suceava

În sectorul clădirilor publice, biblioteca comunei Cacica (județul Suceava) – EcoBiblioteca, a fost proiectată și executată urmând cele mai înalte standarde de sustenabilitate. În prezent se află în proces de certificare BREEAM – nivelul Excellent sediul CJ Cluj.

VEZI Noile complexe de birouri ale Clujului, ridicate la standarde "verzi"

Lansarea certificării Green Homes în sinergie cu programul Ipoteca Verde de către Romania Green Building Council, în 2014, a influențat pozitiv sectorul clădirilor rezidențiale. 1.149 de locuințe au fost certificate, iar alte 5.389 se află în curs de certificare. Acest sistem de certificare este recunoscut internațional și se află în proces de implementare în 13 țări, prin programul Smarter Finance for Families.

Scopul Green Homes este sprijinirea creării de locuinţe verzi printr-un program de certificare credibil, eficient din punct de vedere al costului. Certificarea demonstrează că locuințele au un grad crescut de eficiență energetică și implicit costuri lunare reduse pentru utilități, dar și un confort sporit pentru locatari.

Această certificare reprezintă o oportunitate pentru investitori și dezvoltatori de a-și diferenţia proiectele prin calitatea și performanţa de mediu a acestora, educându-și în același timp clienţii în privinţa beneficiilor de mediu, dar și a celor financiare.

Comenteaza