Câte voturi i-au lipsit Clujului pentru a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (surse)

Câte voturi i-au lipsit Clujului pentru a obţine titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (surse)
Juriul format din 12 experţi "independenţi" a recomandat ca titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021 să îi revină Timişoarei. ZIUA de Cluj a aflat cum a fost "răsturnat votul" în favoarea oraşului de pe Bega şi cine a avut la îndemână mecanismele de influenţare a votului.

Conform surselor ZIUA de CLUJ, adevărata bătălie s-ar fi dat între Cluj-Napoca şi Timişoara; un prim vot al juriului concretizându-se într-o egalitate între cele două municipii. La reluarea votului, cei doi membri ai juriului numiţi de Ministerul Culturii, principalul organizator al competiţiei, au înclinat balanţa în favoarea oraşului de pe Bega, spun sursele citate.

Un cuvânt greu de spus l-a avut tocmai ministrul Cullturii, Corina Şuteu. În euforia momentului, aceasta a dezvăluit fără să vrea, pe reţelele de socializare, că doi dintre actualii săi consilieri şi un fost colaborator apropiat au contribuit la realizarea dosarului de candidură a oraşului bănăţean.

"De ieri, (vineri - 16 septembrie 2016, n.red.) Timişoara este Capitală Culturală Europeană 2021! Felicitări tuturor celor care au participat la această victorie! Felicitări consilierilor mei actuali, Raluca Iacob, Ioana Tămaş, care au fost experţi coordonatori ai strategiei culturale a oraşului Timişoara în calitate de co-fondatori MetruCub Cultura în 2014! Felicitări Ştefaniei Ferchedău, unul dintre foştii mei colaboratori apropiaţi, expert şi ea pentru construirea dosarului", a scris ministrul Culturii pe Facebook.

Mai mult, dintre cei 12 membri ai juriului care a decis că Timişoara va fi Capitală Europeană a Culturii în 2021, doi au fost numiţi de ministrul Corina Şuteu: Valentina Iancu (cercetător al Centrului Național al Dansului București și curator la Muzeul Național de Artă a României) şi Raluca Velisar (șefa departamentului de cercetare curatorială din cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană din București).

Juriul de 12 experţi independenţi a fost format din:

- Steve Green (Președintele juriului ECoC 2021, Marea Britanie) și Jordi Pardo (Spania) - numiți de Comisia Europeană

- Ulrich Fuchs (Germania), Aiva Rozenberga (Letonia) și Pauli Sivonen (Finlanda) - numiți de Consiliul European

- Sylvia Amann (Austria), Cristina Farinha (Portugalia) și Agnieszka Wlazeł (Polonia) - numiți de Parlamentul European

- Alain Hutchinson (Belgia) - numit de Comitetul Regiunilor

- Valentina Iancu (cercetător al Centrului Național al Dansului București și curator la Muzeul Național de Artă a României), Raluca Velisar ( șefa departamentului de cercetare curatorială din cadrul Muzeului Național de Artă Contemporană din București) - numiţi de Ministerul Culturii

Dosarul de candidatură al Timişoarei poate fi consultat AICI.

Citeşte şi Trei consilieri ai ministrului Culturii, responsabili de candidatura Timişoarei la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021

Comenteaza