Ed Lachman la TIFF: Cel mai greu în cinema este să descrii vizual lumea interioară a personajelor

Ed Lachman la TIFF: Cel mai greu în cinema este să descrii vizual lumea interioară a personajelor
Ed Lachman, unul dintre cei mai importanţi directori de imagine, a spus, la un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab, că cel mai greu i se pare să arate lumea interioară a personajelor, adăugând că i-ar plăcea să lucreze cu regizorul Cristi Puiu.

"Pentru mine, limbajul cinematografului sunt imaginile. Toate poveştile sunt diferite, suntem influenţaţi de alţi oameni, dar trebuie să ne creăm limbajul original, să găsim imagini care dezvoltă o anumită poveste. În scris, în romane, poţi descrie lumea interioară a personajelor, dar trebuie să explici exteriorul, în cinema e invers, e greu să explici lumea interioară a personajelor, îmi pun tot timpul problema cum creăm psihologia, interiorul peronajelor. Eu o fac în diferite forme, important este ca spectatorul să participe la povestea ta şi să se implice. Oamenii ştiu că sunt manipulaţi, dar stilul nu e neapărat cel care îl face pe spectator să participe", a spus celebrul director de imagine.

Lachman a explicat şi de ce preferă să filmeze pe peliculă.

"Prefer pelicula imaginii digitale. În digital e un singur plan, lipseşte emoţia, imaginea e plată. Lumina, întunericul şi culorile de pe peliculă nu sunt la fel în imaginile digitale. Aceste trei lucruri se neutralizează în lumea digitală. Îmi place întunericul, dar şi detaliile din umbră, munca mea este să găsesc echilibru între lumină şi întuneric, cea mai grea parte a cinema-ului este să rămâi consistent, pentru mulţi tineri nu există experienţa filmării şi a acestui echilibru şi cred că imaginea este cea de pe monitorul de la montaj. Consistenţa dintre cadre dă un stil filmului. A spune poveşti înseamnă să ai un punct de vedere, acel punct de vedere trebuie vizualizat, trebuie găsit acel punct de vedere şi apoi aşezi camera pentru a arăta acel punct de vedere", a mai spus Lachman.

Acesta a adăugat că îi place mult regizorul Cristi Puiu şi că ar dori să lucreze cu acesta.

"Ce iubesc la Cristi Puiu este că pare obiectiv, dar este foarte subiectiv, încet încet ajungi în interiorul personajului, camera este motivată de actori, de povestitor, este simplă, dar devine o extensie a acţiunilor actorilor, este consistent felul în care spune povestea. Puiu nu îţi dă informaţii despre personaje. (...) Aştept să lucrez cu el", a afirmat Lachman.

Ed Lachman a ţinut, miercuri, un masterclass în cadrul Transilvania Talent Lab. El a semnat imaginea a peste 70 de filme, printre care "Erin Brockovich", "The Virgin Suicides", "The Limey", "Selena", "Less Than Zero", "Desperately Seeking Susan" şi "The Lords of Flatbush".

A fost nominalizat de trei ori la Independent Spirit Award pentru "True Stories", "Light Sleeper" şi "Far From Heaven".

Filmul lui Todd Haynes, "Far From Heaven", i-a adus şi o nominalizare la Oscar.

Ed Lachman semnează şi imaginea trilogiei "Paradise" (regia Ulrich Seidl), proiectată integral la TIFF.

 

Etichete
Comenteaza