În 2015 aflăm dacă ne calificăm în cursa pentru capitala culturală europeană

În 2015 aflăm dacă ne calificăm în cursa pentru capitala culturală europeană
Proiectul Cluj - Capitală Culturală Europeană trebuie susţinut de comunitate în prezent şi nu după momentul câştigării titlului – atrage atenţia directorul general al Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian.

Unul dintre oamenii de succes ai Clujului, directorul general al companiei Terapia Ranbaxy, Dragoş Damian, s-a implicat în mod activ în demersul Clujului de a deveni capitală culturală europeană. Devenind trezorierul asociaţiei care gestionează acest proiect, Damian încearcă să convingă, în primul rând entităţile private, dar nu numai, să contribuie şi să sprijine acest proiect important de dezvoltare.

El a atras atenţia asupra beneficiilor pe termen lung pe care le va obţine oraşul, dacă va câştiga acest titlu. Important este ca toată comunitatea să se mobilizeze acum, şi nu după anul 2015, când jocul este ca şi făcut, susţine managerul.

Clujul trebuie să dea dovadă, măcar de data aceasta, de solidaritate şi să susţină cel mai important proiect care îi poate aduce dezvoltare pe termen lung şi totodată o largă notorietate. "Să ne gândim ce s-a întâmplat la Sibiu. Acel oraş nu însemna mare lucru, iar acum a devenit perla României. Titlul de capitală culturală a schimbat totul pentru Sibiu. Oraşul este într-o continuă creştere, iar în prezent acesta are parte de un real fenomen de reindustrializare", a menţionat directorul uneia dintre cele mai importante companii clujene, Dragoş Damian.

Implicat activ în proiectul Cluj - Capitală Culturală Europeană, Damian a atras atenţia că acum e momentul ca toată comunitate clujeană să se mobilizeze: "Ştiţi cum e pilda aceea: după război mulţi viteji se arată. Proiectul Cluj -Capitală Culturală Europeană acum are nevoie de noi şi nu mai târziu, după ce titlul a fost deja câştigat. Comunitatea trebuie să înţeleagă că este nevoie de implicare totală în acest demers. Poate că unul, doi nu pot construi mare lucru, însă dacă vorbim de 300.000 de oameni, cu siguranţă problema se pune altfel. Pentru că vom intra într-o concurenţă acerbă pentru câştigarea acestui titlu sunt de părere că va conta foarte mult ceea ce vom face de acum înainte".

Terapia Ranbaxy şi Ursus Breweries sunt primele companii care au asigurat fonduri pentru Asociaţia Cluj Capitală Cuturală Europeană. Damian, spune că există resurse pentru ca fondurile să crească pentru susţinerea acestui proiect. "În 2015 aflăm dacă ne vom califica pentru obţinerea titlului de capitală culturală europeană. Până la acel moment ar trebui să avem un proiect puternic", a comentat Dragoş Damian. Directorul Asociaţiei Cluj - Capitală Culturală Europeană, Florin Moroşanu, a explicat că în 2015 va avea loc o primă selecţie a proiectelor care se vor înscrie în curse pentru titlul de capitală culturală europeană. "Se va forma un juriu la nivelul Comisiei Europene, care se va prezenta în România pentru a analiza proiectele propuse. Vor fi selectate trei oraşe, urmând ca în etapa a doua, care va avea loc în 2016, să avem un răspuns final", a explicat Moroşanu. Oricum, până în 2014 se va schimba metodologia privind modul de organizare a acestui concurs european. Ce este cert, însă, e faptul că până în 2015, Clujul trebuie să aibă un proiect concretizat. Tot în 2015, Clujul mai are de trecut un test important, cel privind derularea programului din cadrul proiectului "Cluj - Capitala Europeană a Tineretului".

 

Comenteaza