Orchestră de cameră din Budapesta, concertează la Cluj vineri

Orchestră de cameră din Budapesta, concertează la Cluj vineri
Concert extraordinar de închidere a festivalului "Toamna muzicală clujeană", al orchestrei de cameră "Franz Liszt" din Budapesta, vineri.

Concertul e susţinut de orchestra de cameră alături de solistul la pian Gergely Bogányi, cu care va interpreta pe scena festivalului lucrări semnate de János Vajda, Béla Bartók, Wolfgang Amadeus Mozart şi Franz Liszt/Peter Wolf.

Fondat în 1963, de către foşti studenţi ai Academiei de Muzică „Franz Liszt", ansamblul cameral "Franz Liszt" face parte din cele mai prestigioase orchestre de profil din Europa Centrală, bucurându-se de succes pe scene din lumea întreagă. A concertat în săli de renume, ca Suntory Hall din Tokyo, Carnegie Hall din New York, Opera din Sydney, Théâtre de Ville din Paris sau Concertgebouw din Amsterdam. Deşi Franz Liszt nu a compus nici o lucrare pentru orchestra de coarde, ansamblul şi-a ales acest nume ca semn al admiraţiei profunde pentru compozitorul maghiar.

Primul director artistic, Frigyes Sándor, a jucat un rol extrem de important în evoluţia orchestrei. După dispariţia sa, în 1979, rolul a fost preluat de János Rolla, care a rămas până azi directorul artistic.
Repertoriul cuprinde o arie stilistică generoasă, de la lucrări de Monteverdi, Bach, Vivaldi, Mozart, trecând prin perioada Romantismului, până la orientările eclectice ale secolului al XX-lea. În cadrul turneelor în Europa, SUA, America de Sud, Orientul Îndepărtat şi Australia, Orchestra de Cameră a avut ocazia să concerteze în compania unor dirijori şi solişti ca Heinz Holliger, Yehudi Menuhin, Adam Fischer, Jean-Pierre Rampal, Isaac Stern, Henryk Szeryng, Maurice André, Martha Argerich, Miklós Perényi, András Schiff, Zoltán Kocsis, Dezsö Ránki, Tamás Vasary, Péter Frankl, György Pauk, Shlomo Mintz, Vadim Repin, Midori, Janos Starker, Ruggero Raimondi sau Edita Gruberova.

Pianistul este invitat constant să susţină recitaluri şi concerte pe cele mai importante scene mondiale, iar activitatea sa este completată de numeroase înregistrări radio şi TV. Pe lângă integrala lucrărilor de Chopin, Gergely Bogányi şi-a înscris în repertoriu lucrări pentru pian de Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Schumann, Liszt sau Bartók, dar şi peste treizeci de concerte destinate acestui instrument. În 2001, a realizat o serie de recitaluri, în cadrul căreia a interpretat toate lucrările de Chopin, eveniment care a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun artist al Ungariei.

Concertul are loc vineri la ora 19, la Colegiul Academic.

Comenteaza