Petiție pentru înființarea în România a unui muzeu dedicat imaginii, promis în Cluj încă din 2013

Petiție pentru înființarea în România a unui muzeu dedicat imaginii, promis în Cluj încă din 2013
Organizatorii celui mai mare festival dedicat fotografiei din Europa de Est, Photo Romania Festival, au inițiat o petiție online prin care cer înființarea unui muzeu dedicat imaginii în România. În decurs de trei zile, petiția a fost semnată de aproape 800 de persoane.

"România e una dintre puținele țări europene care nu are un centru pentru salvarea, conservarea și expunerea imaginile istorice. Sute de imagini - fotografii, pelicule, clișee realizate pe sticlă - se deteriorează anual din cauza condițiilor primitive de păstrare.

Altele - mii - nu ajung să fie văzute niciodată de public: sunt prinse în lăzi de carton, beciuri vechi și ateliere improvizate. Vrem un spațiu permanent care să asigure condiții profesioniste de arhivare și expunere a fotografiilor, peliculelor, clișeelor și echipamentelor.

Muzeul va reprezenta o primă oportunitate reală de centralizare și documentare a istoriei vizuale a României: un centru expozițional și educațional modern, care ne va pune în dialog direct cu instituțiile de acest fel din toată lumea.

Fotografia și cinematografia românească sunt de mulți ani pe buzele publicului, curatorilor și cronicarilor din toată lumea. Muzeul de Istorie a Imaginii va promova creatorii români contemporani și ne va ajuta să valorificăm la modul real memoria artiștilor de altădată.

Vrem ca Muzeul de Istorie a Imaginii să includă: un spațiu expozițional pentru imaginile și echipamentele istorice, un atelier profesionist de recondiționare, conservare și digitalizare a imaginilor, un spațiu de arhivare a imaginilor și o sală pentru proiecțiile de film și fotografie.

Vom prezenta proiectul nostru în fața Guvernului României, prin Ministerul Culturii și Patrimoniului Național și vom transforma împreună Muzeul de Istorie a Imaginii în realitate ", transmit organizatorii Photo România Festival.

Muzeu al Fotografiei la Cluj

Proiectul realizării unui Muzeu Național de Istorie a Imaginii a prins contur în 2013, în cadrul primei ediţii a Photo România Festival atunci când, Galeria Hangar din Cluj-Napoc a găzduit, timp de trei zile, un muzeu temporar: iubitorii artei fotografice au putut admira de la aparate foto analogice, până la aparate de ultimă generaţie, precum şi role de film sau fotografii pe lemn.

Prezent la manifestare, edilul Emil Boc promitea că va susţine proiectul şi că se va concretiza: "E o provocare. Promit ca până în 2015 când Clujul o să fie Capitală Culturală a tineretului, să avem o locaţie definitivă. Eu o caut de pe acum. Clujul merită un astfel de muzeu".

Înaintea ediției din 2014 a festivalului, reprezentanţii Photo România au declarat că ideea muzeului stă în picioare şi încă se caută un spaţiu potrivit pentru acest obiectiv.

"Lucrăm în continuare la proiect. Cu ajutorul municipalităţii suntem în căutarea unui loc potrivit, liber de sarcini. Sperăm şi suntem încrezători că vom inaugura muzeul în cadrul ediţiei Photo România Festival din 2015. După ce vom avea spaţiul, ne vom ocupa de finanţare.

Vom aplica pentru fonduri internaţionale şi UE, vom cere sprijin la Ministerul Culturii şi avem promisiuni şi de la bugetul local", spunea la acea vreme Raluca Crişan, director de comunicare. 2015 a trecut, însă, fără vești bune pentru un astfel de muzeu în Cluj-Napoca sau în România.

Petiția menționată anterior poate fi consultată și semnată AICI.

Ediția din 2016 a Photo România Festival va avea loc în perioada 18-22 mai, la Cluj-Napoca.

Comenteaza