Săptămâna "Școala Altfel" la Opera Maghiară din Cluj

Săptămâna
O operă istorică, un musical și un spectacol de balet vor fi spectacolele prezentate de Opera Maghiară din Cluj în cadrul Săptămâna "Școala Altfel", eveniment ce are loc în perioada 19-21 aprilie 2016.

Spectacolele vor avea loc în matineu, de la ora 11.00, după cum urmează:

Marți, 19 aprilie, Banul Bánk (spectacol educativ) - operă istorică de Ferenc Erkel
Miercuri, 20 aprilie, Ali Baba și vreo patruzeci de hoți - musical de Péter Venczel și Levente Moravetz
Joi, 21 aprilie, Cenușăreasa - balet de Serghei Prokofiev

Banul Bánk

Opera istorică Banul Bánk fost compusă de Ferenc Erkel în 1861 și este reprezentativă pentru școala națională romantică maghiară. Concepută în trei acte pe un libret de Béni Egressy după piesa lui Jószef Katona, opera reprezintă o sinteză între stilul operei italiene și etosul muzicii populare naționale maghiare fiind caracterizată prin același avânt revoluționar prezent în operele verdiene contemporane. Regia e semnată de Gábor Dehel. Spectacolul va fi dirijat de maestrul Szabolcs Kulcsár.

Ali Baba și vreo patruzeci de hoți

Ali Baba și vreo patruzeci de hoți este un musical de familie în două acte, compus pentru copii și pentru toți cei care doresc să se simtă din nou copii. Soliștii, corul, orchestra și corpul de balet ai Operei Maghiare, sub bagheta maestrului Szabolcs Kulcsár, vă invită într-o călătorie exotică în lumea binecunoscutului basm oriental, adaptat cu umor și bună dispoziție realității lumii actuale. Copiii mici și ,,mari" vor savura astfel povestea Șeherezadei din O mie și una de nopți, într-o variantă inedită, basmul original fiind un pretext pentru realizarea unui spectacol colorat, plin de viață, cu o intrigă interesantă, replici spumoase și muzică bună.

Cenușăreasa

Coregraful Rareș Arcadie Cîmpean, dirijorul József Horváth, corpul de balet și orchestra Operei Maghiare și-au dat mâna pentru a realiza un spectacol de balet de excepție dedicat copiilor și tuturor iubitorilor genului. Cunoscuta poveste a Cenuşăresei a fost întruchipată muzical de compozitorul rus Serghei Prokofiev pentru balet, în 1945. Premiera a avut loc acum 70 de ani la Teatrul Mare (Bolsoj Teatr) din Moscova, iar succesul a fost uriaș. Basmul este uşor adaptat fiind prezente personaje închipuite doar de compozitor şi de libretistul Nicolai Volkov, create pentru a pune în valoare dansul.

 

Comenteaza