Teatrul Naţional Cluj-Napoca se alătură campaniei Uniter „Artiștii pentru artiști”

Teatrul Naţional Cluj-Napoca se alătură campaniei Uniter „Artiștii pentru artiști”
Teatrul Naţional Cluj-Napoca anunţă participarea spectacolului "Elling" de Axel Hellstenius şi Petter Naess, adaptare a romanului Fraţi de sânge de Ingvar Ambjørnsen, traducerea şi adaptarea: Petre Bokor, în cadrul campaniei „Artiștii pentru artiști", eveniment organizat de Uniter şi care împlinește anul acesta cincisprezece ediții de implicare activă în domeniul susținerii financiare a artiștilor cu probleme de sănătate și existență.

Sumele provenite din vânzarea biletelor vor alimenta Fondul de Solidaritate Teatrală, devenind astfel, baza financiară pentru acordare de sprijin dedicat artiștilor aflați în dificultate. Spectacolul va avea loc în Sala Mare marți, 22 martie 2016, de la ora 19:00.

Piesa "Elling" a fost jucată pe mai multe scene europene printre care, la Trafalgar Studios din Londra (2008). Montarea a fost nominalizată pentru Premiul Laurence Olivier, la categoaria „Cea mai bună comedie".

Elling rămâne fără mama sa la vârsta de 40 de ani. Este trimis într-un azil, unde îl cunoaşte pe Kjell Bjarne, un uriaş de aceeaşi vârstă, inocent, virgin, cu gândul numai la femei. După doi ani petrecuţi în stabilimentul de la Broynes, eroii sunt mutaţi, printr-un program special finanţat de stat în vederea reintegrării în societate, într-un apartament în care ei trebuie să se descurce singuri. Un asistent social îi va îndruma şi supraveghea, îi va învăţa să trăiască. Iniţial, sunt speriaţi de soneria telefonului, de faptul că trebuie să iasă în oraş la cumpărături, dar încetul cu încetul, cei doi găsesc modalităţi de a se integra în societate, Elling descoperindu-şi chiar talentul de poet.

Spectacolul prezintă drumul integrării în societate a celor doi singuratici, înspăimântaţi de ideea de a intra în contact cu viaţa socială. Un drum plin de momente comice şi de o profundă tandreţe umană.

Teatrul Naţional Cluj-Napoca a fost nominalizat la Premiile Uniter 2016, la categoria Cel mai bun spectacol, cu montarea "Clasa noastră" de Tadeusz Słobodzianek, regia László Bocsárdi. Pentru acest premiu, montarea intră în competiţie cu spectacolele "The Sunset Limited" de Cormac McCarthy, regia Andrei şi Andreea Grosu, Teatrul Unteatru, Bucureşti şi "Tihna" după Attila Bartis, regia Radu Afrim, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Compania „Tompa Miklós".

Teatrul clujean va mai fi onorat la Gala Premiilor Uniter din acest an cu două premii oferite de Senatul Uniter: Anca Măniuţiu, eseist, critic de teatru și traducător, conferenţiar universitar şi prodecan al Facultății de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai" din Cluj, va primi Premiul pentru întreaga activitate în critică şi istorie teatrală, iar Miklós Bács, actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi conferenţiar universitar doctor abilitat la Facultatea de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai" din Cluj, va primi Premiul special: un mentor al tinerelor generaţii de actori.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor Uniter va avea loc luni, 9 mai 2016, în Sala Mare a Teatrului „Regina Maria" din Oradea.

 

Comenteaza