TIFF 2013: Un blockbuster românesc?

TIFF 2013: Un blockbuster românesc?
„Love building” unul din filmele autohtone prezentate la TIFF, ar putea deveni un mare succes de public în următoarea perioadă. Cel puţin aşa ar părea după reacţia entuziastă a spectatorilor clujeni, care au văzut filmul vineri seara, în prezenţa realizatorilor.

Nu am văzut prea des o sală atât de „încinsă" ca la proiecţia lui „Love building". La cinema „Florin Piersic" lumea stătea şi pe scări, bulucită, iar aplauzele şi ovaţiile au acompaniat hohotele de râs provocate de „povestea" filmului.

E-adevărat, „Love building" are nişte atuuri clare pentru succes. Din distribuţie fac parte Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă şi Dragoş Bucur, actori care n-au nevoie de prezentare. Regia e semnată de Iulia Rugină, care a scris şi scenariul alături de Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Iulia şi Oana au făcut timp de mulţi ani parte din echipa TIFF, având astfel numeroşi prieteni la Cluj.

Dincolo însă de aceste „avantaje", să le zicem, care ar asigura o parte din succesul filmului în festival, „Love building" are şi nişte atuuri care-i asigură popularitatea generală. Subiectul său e o „tabără" în care 14 cupluri încearcă să-şi „repare" relaţiile într-o săptămână, asistate de trei psihoterapeuţi. Cuplurile sunt de toate felurile, de la cel „cuminte", clasic-tradiţionalist la cel adulterin (tip căsătorit venit cu amanta), la cel „gay"-feminin, la cel instabil etc. Dar nu doa cuplurile au probleme - de bani, de încredere, de sinceritate -, ci şi terapeuţii, că doar oameni sunt şi ei. Peste toată această tevatură vine şi „premiul", premiul acordat de un moderator tv, constând într-o vilă câştigată de cel mai trainic cuplu. Doar că „examenul" se va da altfel decât ne-am aştepta...

Nu dezvălui detalii pentru că filmul va intra în cinematografe din 13 septembrie. Am apreciat la „Love building", în afară de jocul foarte onest al actorilor - majoritatea sunt absolvenţi ai unui curs de film, acesta fiind „examenul" lor -, excelenta curgere a scenariului. Se vede că scenariul e scris „în priză directă", adică în contact cu actorii şi posibilităţile lor. O idee bună, pentru că filmul are nerv, are un umor care te ţine cu râsul pe buze tot timpul, are şi ceva emoţie şi poezie cât trebuie să te atingă niţel, e „comercial" dar nu supără pe cinefilul „riguros".

„Love building" are câte ceva din toate ingredientele unui film bun, bine făcut, „cinstit", care nu se pretinde capodoperă dar nu e nici „şuşă", un film care se adresează la fel de bine şi adolescenţilor ce suferă după prima dragoste şi celor de 40 de ani care ar vrea să-şi „repare" vieţile amoroase. Ăsta cred că e marele său atu: că e un film pentru toţi. Iar scoaterea sa în lume, din septembrie încolo, îl poate face un „blockbuster" românesc. Vom vedea.

Gabriel POPOVICI


Etichete
Comenteaza