Tompa Gabor, vizavi de situaţia tensionată din Opera clujeană: Există o situaţie nefastă care periclitează atmosefera de creaţie

Tompa Gabor, vizavi de situaţia tensionată din Opera clujeană: Există o situaţie nefastă care periclitează atmosefera de creaţie
Regizorul Tompa Gabor, care montează spectacolul „Don Giovanni”, de deschidere a stagiunii artistice a Operei Naţionale Române din Cluj, s-a declarat surprins de faptul că s-a ajuns în situaţa ca spectacolele instituţiei din această lună să fie reprogramate, cu câteva zile înainte de inaugurarea noii stagiuni, deoarece centrala nu poate funcţiona conform normelor legale.
Pe de altă parte, cunoscutul regizor a precizat că, deşi există aspecte dificile din punct de vedere al condiţiilor de muncă, atmosfera de creaţie din instituţie, dar şi imaginea acesteia sunt pericilitate de „sindicalismul primitiv” afişat în special de unii dintre linderii sindicali din rândul instituuţiei:

„Sunt două feţe ale aceleiaşi probleme. M-a surprins faptul că instituţia nu s-a pregătit pentru această situaţie, uşor previzibilă luând în considerare că în perioada concediilor de vară nu existau banii pentru centrală. Este vorba de solişti, artişti care au depus pasiune, energie timp (pentrru realizarea spectacolului, n.red.). Pe de altă parte există o situaţie nefastă care periclitează atmosfera de creaţie necesară într-o instituţie de asemenea importanţă. Sunt de cord că sunt aspecte difcile, cu privire la desfăşurarea activităţii, dar sindicalismul primitiv poate dăuna foarte mult atmosferei de creaţie şi imaginii instituţiei”, a precizat regizorul Tompa Gabor.

Reprezentanţii sindicatului Transilvania Art din cadrul Operei clujene au precizat că problemele cu privire la repararea centralei revin în actualitate în fiecare iarnă, de 4 ani, fără ca acestea să fie remediate.

Precizăm faptul că direcţiunea Operei Naţionale Române din Cluj a anuntat astăzi că va reprograma sau muta în alte locaţii spectacolele din luna octombrie, deoarece centrala instituţiei nu îndeplineşte noile condiţii de a funcţiona.

Amintim faptul că reprezentanţii sindicatului Art Transilvania, înfiinţat de câteva luni şi directorul instituţiei, Rareş Trifan, se află într-o situaţie tensionată, liderii sindicali fiind nemulţumiţi de m modul în care directorul general conduce instituţia.

Comenteaza