Coface: IMM-urile aduc două treimi din locurile de muncă, dar sunt cele mai îndatorate

Coface: IMM-urile aduc două treimi din locurile de muncă, dar sunt cele mai îndatorate
Printre sectoarele de activitate cu un grad ridicat de risc se numără industria extractivă, industria metalurgică, cea alimentară şi a băuturilor, arată o analiză a Coface, compania activă în domeniul serviciilor de management al riscului de credit cu filială în Cluj.

 De cealaltă parte, sectoarelor de activitate cu un grad scăzut de risc este reprezentat de IT, Sănătate şi asistenţă socială şi alte activităţi de servicii prestate în principal întreprinderilor. 68% dintre microîntreprinderi activează în cinci sectoare: comerţul cu amănuntul (24%), Comerţul cu ridicata şi distribuţia (14%), Alte activitati de servicii prestate în principal intreprinderilor (13%), Construcţii (10%) şi Transporturi (7%).

„IMM-urile reprezintă coloana vertebrală a economiei româneşti, generând 2/3 din locurile de muncă şi 54% din valoarea adaugată a economiei naţionale. Din păcate, acest segment suferă cel mai mult din perspectiva creditării şi observăm o degradare a indicatorilor financiari, aceştia prezentând un grad de capitalizare negativ, o creştere a supraîndatorarii şi o adâncire a pierderilor” a declarat Constantin Coman, Country Manager, Coface Romania. Coface a lansat două produse destinate IMM-urilor: asigurarea de Credit Comercial SMART şi Rapoartele InfoQuick. 

Conform analizelor Coface, microintreprinderile înregistrează cel mai ridicat grad de îndatorare, respectiv 99% (ca pondere a datoriilor totale în active) şi reprezintă singurul sector care înregistrează o capitalizare negativă. IMM-urile au cea mai ridicata rată a pierderii, înregistrează cea mai extinsă durată medie de încasare a creanţelor (172 de zile), cu două luni mai mare decât cea înregistrată înainte de criza financiară şi înregistrează cel mai scăzut procent de acoperire al datoriilor totale prin cifra de afaceri (37%).

Comenteaza