Microîntreprinderile Clujului produc anual 7 miliarde de lei

Microîntreprinderile Clujului produc anual 7 miliarde de lei

Bucureștiul are cel mai dinamic mediu de afaceri din România (25% din afacerile din România), urmat de județele Cluj (5,4%), Timiș (4,4%), Constanța (4%) și Ilfov (3,9%). Ponderea microîntreprinderilor la nivel național este de 131 de miliarde de lei, din care Clujul contribuie cu 7,3 miliarde.

Compania de consultanță Instant Factoring a realizat o radiografie a evoluţiei microîntreprinderilor (companiile cu o cifră de afaceri anuală de până la 500.000 de euro) în ultimii cinci ani (2013-2017). În 2017, în România s-au înregistrat 511.800 de microcompanii active care au realizat afaceri de 139 de miliarde de lei (271.785 lei de companie), angajând 1,1 milioane persoane active (2,4 angajați de companie) și obținând un profit consolidat de 28 de miliarde de lei (20% din afacerile realizate și o medie de 54.708 de lei de companie).

Microîntreprinderile sunt un segment de piață în creștere, înregistrând o evoluție pozitivă anuală - creștere după cifra de afaceri cu 5,2% față de 2016 și cu 23,8% față de 2013, la 139,1 miliarde lei în 2017. Instant Factoring previzionează continuarea tendinței de creștere pentru acest an la un nivel de 4%, reprezentând 145 de miliarde de lei. Microîntreprinderile au o pondere de 10% în volumul de afaceri generat de toate companiile din economie.

Cel mai facil și accesibil domeniu de activitate rămâne comerțul, subliniind că economia locală păstrează ca pilon de bază consumul. În 2017, comerțul cu amănuntul a generat 25,9 miliarde de lei, urmat de comerțul cu ridicata cu 15,4 miliarde și industria prelucrătoare cu 13,7 miliarde lei.

Alte sectoare accesate de antreprenori sunt transporturile și construcțiile, cu afaceri de 13,2 miliarde de lei, respectiv 12,9 miliarde, toate acestea fiind sectoare volatile la o viitoare instabilitate economică majoră. 68,9% din cifra de afaceri a microîntreprinderilor din România, echivalentul a 81 de miliarde de lei, reprezintă primele cinci domenii de activitate.

Bucureștiul are cel mai dinamic mediu de afaceri reprezentând un sfert din totalul țării, cu 1 milion de companii active în 2017, ce au generat 19,5% din volumul cumulat al segmentului analizat, 26 miliarde de lei. La o distanță considerabilă, după volumul de afaceri și numărul companiilor active se situează județele Cluj (5,4%), Timiș (4,4%), Constanța (4%) și Ilfov cu 3,9%.

Acestea însumează o treime din cifra de afaceri națională, respectiv 39%. Situația prezentă, precum și tendințele care se mențin deja de ani buni impun măsuri urgente de stimulare a dezvoltării economiilor locale din țară. Niciun oraș din Moldova sau Oltenia nu se situează în primele locuri, Iași este pe locul 9 cu 2,97%, iar Dolj, pe 11, cu 2,71%.

Dacă în 2017, 511.700 de microîntreprinderi au fost active, o cincime au avut un rezultat brut egal cu zero sau chiar negativ. În schimb, companiile cuprinse în intervalul de rezultat brut 50.000 - 250.000 de euro, în pondere tot de 21%, au generat 45% din volumul total de afaceri, reprezentând cel mai mare segment din România.

Distribuția companiilor în funcție de vechime este echilibrată, puțin peste un sfert dintre microîntreprinderi au o vechime mai mică de 5 ani, 24% între 5 și 10 ani, 20% între 10 și 15 ani, 13% între 15 și 20 de ani, iar 17% peste 20 de ani.

Forța de muncă a scăzut cu 5% comparativ cu 2016 și cu 15% față de 2013, la 1,1 milioane de angajați în 2017, reprezentând o pondere de 23% din numărul de locuri de muncă înregistrate la nivel național la sfârșitul lui 2017. Pentru 2018 se estimează continuarea scăderii forței de muncă la puțin peste 1 milion de angajați în baza proceselor accelerate de migrație și de automatizare.

Din forța de muncă totală de 1,1 milioane de angajați, comerțul cu amănuntul este lider. În domeniile unde activează puține companii și acestea foarte specializate, barierele de intrare pe piață sunt mai mari, iar jucătorii principali sunt corporațiile internaționale sau companiile de stat, se înregistrează distribuția apei & salubritate (0,8%), energie & gaze (0,2%) și extractiv (0,1%).

Gradul de specializare al forței de muncă este direct proporțional cu costul mediu per angajat, situând pe primele locuri sectoarele: extractiv, energie & gaze și activitățile profesionale.

Productivitatea muncii are cele mai bune rezultate în sectoarele comerț cu ridicata, energie & gaze și agricultură. Topul celor mai dinamice județe se menține, singura înlocuire fiind cea a Ilfovului cu Argeș, astfel: București (17,2%), Cluj (5,1%), Argeș (4,9%), Constanța (4,4%) și Timiș (4,1%). 

„Microîntreprinderile rămân cel mai dinamic sector din economie și sunt cel mai rapid adaptabile și totodată vulnerabile evoluției economice și acoperirii diverselor nișe de piață. Impactul lor la nivel de economie rămâne din păcate încă redus, cu o pondere de doar 10% din cifra de afaceri agregată a companiilor românești, în special datorită inaccesibilității resurselor financiare care să le permită să facă saltul de la nivel embrionic la o clasă superioară de dezvoltare.

România se adaptează, chiar dacă mai greu, tendințelor globale de dezvoltare a ecosistemelor de sprijinire a start-up-urilor și companiilor la început de drum cu soluții de finanțare, acceleratoare de afaceri, mentorat pentru antreprenori, ateliere și training-uri specializate, comunități specifice de sprijin. Pentru ca o economie să aibă viitor este nevoie să investim în micile companii și să le dăm o șansă să se dezvolte”, a declarat Cristian Ionescu, președintele Instant Factoring.

Aceasta este prima companie fintech de factoring online din România dedicată companiilor mici și microîntreprinderilor. Prin lansarea platformei de online factoring compania își asumă misiunea de a sprijini dezvoltarea micilor companii prin soluții de finanțare rapidă și facilă, cu ajutorul tehnologiei.

Comenteaza