Proiecte pe fonduri europene amânate de deficienţe din sistemul informatic

Proiecte pe fonduri europene amânate de deficienţe din sistemul informatic
Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional (AMPOR) din Ministerul Dezvoltării Regionale (MDR) a decis să prelungească termenele de depunere a proiectelor pentru promovarea spiritului antreprenorial în microîntreprinderi, respectiv sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție și dezvoltarea serviciilor.

La microîntreprinderi proiectele se vor putea depune până la 4 mai, iar pentru dezvoltarea serviciillor, până la 30 august. Modificările de termen s-au făcut după constatarea unor deficiențe la nivelul unei baze de date din componența sistemului naţional informatic de evidenţă a persoanelor gestionat de Ministerul Administrației și Internelor.

Acestea au avut ca rezultat dificultăți la înregistrarea în sistemul informatic MySMIS2014 al MDR a utilizatorilor noi, identificați cu datele personale. Problemele tehnice au fost remediate în 12 aprilie. Pentru sprijinirea creării și extinderea capacităților avansate de producție procesul de depunere nu va fi suspendat la împlinirea primelor două luni (respectiv în 23 aprilie).

Eventuala suspendare a depunerii cererilor de finanțare va face obiectul unei analize la nivelul AMPOR - în privinţa alocării financiare disponibile, evoluția procesului de evaluare, selecție și contractare a proiectelor depuse - și va fi comunicată potențialilor solicitanți.
 
„Termenele specificate pentru pragul de calitate a proiectelor depuse la acest apel nu se modifică, neafectând rezultatele procesului de selecție și contractare a proiectelor. Un proiect care trece pragul de calitate de 85 puncte va fi contractat automat indiferent dacă este depus după 23 aprilie, având în vedere că după această dată pragul de calitate coboară la 80 de puncte”, conform conducerii AMPOR.
 
POR 2014-2020 este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale și de investiții provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), în perioada actuală de programare. Acesta este gestionat de Autoritatea de Management din cadrul MDR și a fost adoptat de Comisia Europeană în 2015.

Obiectivul său este creșterea competitivității economice și îmbunătăţirea condițiilor de viață ale comunităților locale și regionale, prin sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri, infrastructurii și serviciilor, pentru dezvoltarea durabilă a regiunilor, astfel încât ele să își poată gestiona eficient resursele și să își valorifice potențialul de inovare și de asimilare a progresului tehnologic.
 
Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o axă de asistență tehnică), care au o alocare de 8,2 miliarde euro, din care 6,7 miliarde reprezintă sprijinul Uniunii Europene, prin FEDR, iar 1,5 miliarde contribuția națională. 

Comenteaza