30 zile pentru o contraofertă la Conti

30 zile pentru o contraofertă la Conti
Napocamin, societate activă în domeniul construcţiilor şi pe piaţa imobiliară, a făcut o ofertă de 5 milioane de euro pentru preluarea imobilului monument istoric din centrul oraşului.

După mai multe serii de licitaţii eşuate şi ca urmare a depunerii unei oferte de 5 milioane de euro, creditorii Ardeleana Alba Iulia, societate care deţine hotelul, au decis altă procedură: vânzarea directă. Urmează publicarea anunţului de supraofertare şi 30 de zile de aşteptare, timp în care poate apărea un contracandidat.

„În şedinţa adunării creditorilor Ardeleana din 12 iulie 2013 a fost aprobată continuarea procedurii de valorificare a imobilului cunoscut sub denumirea de Hotel Continental prin metoda vânzării directe, în condiţiile art. 118 din Legea nr. 85/2006. Această modalitate de vânzare a fost aprobată de adunarea creditorilor ca urmare a existenţei unei oferte de cumpărare la preţul de 5 milioane de euro. Oferta a fost înaintată de o societate comercială cu sediul în judeţul Cluj. În perioada următoare, lichidatorul judiciar va desfăşura procedura reglementată de prevederile art. 118 din Legea nr. 85/2006", a transmis Cristian Tomescu, practician în cadrul Expert Insolvenţă, lichidatorul judiciar al Ardeleana, societate intrată în faliment.

În zilele următoare, lichidatorul va publica anunţul pentru procedura de supraofertare, moment din care un alt posibil cumpărător are la dispoziţie 30 de zile pentru a oferi o sumă mai mare pentru una dintre cele mai valoroase clădiri din centrul istoric al Clujului. Dacă nu există o astfel de intenţie, imobilul poate fi vândut către compania care s-a arătat dispusă să ofere cele 5 milioane de euro, Napocamin. Datorită statutului de monument istoric şi a anilor de nonintervenţie, reabilitarea clădirii şi darea ei în funcţiune presupun investiţii de ordinul milioanelor de euro, menţionau experţii imobiliari, în momentul lansării oficiale pe piaţă a acesteia.

Napocamin, societate din domeniul extracţiei pietrişului, nisipului, argilei şi caolinului, a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 37,7 milioane de lei şi profit de 6,4 milioane de lei, potrivit Ministerului Finanţelor Publice. Aceasta este controlată de omul de afaceri Ioan Bene, care deţine companiile Ben&Ben şi Panpetrol. Din 2011, el a dobândit controlul asupra unei alte companii importante pe piaţa locală, preluată tot prin Napocamin: Construcţii Napoca. Ultima are derulează lucrări la o serie de obiective din bani publici (centrul regional de deşeuri, noua pistă a aeroportului) şi a avut în 2012 afaceri de 114 milioane de lei şi un profit de 14,1 milioane. Napocamin a demarat un proiect imobiliar în zona Tăietura Turcului.

Expert Insolvenţă a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare a celui mai important activ al Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire a licitaţiei a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără taxa pe valoarea adăugată. În urma mai multor serii de licitaţii, nu s-a reuşit adjudecarea clădirii. Datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preemţiune, deci are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea. Ministerul Culturii a comunicat însă că nu îşi exercită acest drept, aşa că acesta a fost transferat autorităţilor locale, care au refuzat achiziţia. În iunie 2013 a fost finalizat un set de 10 licitaţii de la un preţ de pornire de 5,25 milioane de euro, cele mai recente planuri anunţate fiind că în iulie va fi convocată adunarea creditorilor pentru a se adopta o hotărâre cu privire la modalitatea de continuare a procedurii de valorificare. Imobilul este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Valoarea datoriilor existente împotriva Ardeleana la data deschiderii procedurii generale de insolvenţă este de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, Banca Comercială Română, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Finanţelor Alba. De-a lungul ultimilor ani, perioadă în care clădirea a fost lăsat în paragină, cei mai mulţi specialişti au recomandat ca în cazul unei reabilitări să fie păstrată fosta funcţiune de hotel sau ca imobilul să fie reconvertit în centru cultural.

 

Etichete
Comenteaza