Afacerile din agricultură înfloresc în criză: rămaşi şomeri, tinerii cultivă legume şi flori

Afacerile din agricultură înfloresc în criză: rămaşi şomeri, tinerii cultivă legume şi flori
Criza economică îi determină pe tineri să se îndrepte spre agricultură: rămaşi şomeri, mulţi s-au orientat spre afacerile cu legume sau flori.

Maria Varadi are 36 de ani, este şomeră şi locuieşte în satul Gheorgheni, din imediata vecinătate a municipiului Cluj-Napoca. „Am rămas fără slujbă şi trebuie să mă ocup şi eu cu ceva", spune ea. Familia Varadi are în satul Gheorgheni 20 de ari de teren pe care Maria Varadi i-a cultivat în această primăvară cu flori - crizanteme, dalii sau cârciumărese - pe care le vinde acum cu 4 sau 5 lei pentru o legătură. Sâmbătă, ea s-a prezentat pentru prima dată într-o piaţă, în Unirii. „În pieţe (agroalimentare-n.red.) nu avem unde să vindem, toate mesele sunt ocupate, aşa că am venit în piaţa volantă, să vedem cum se vinde", spune ea.

Claudia şi Mircea Groza (foto) sunt proaspăt căsătoriţi, locuiesc în Turda şi au arendat în acest an 60 de hectare de teren în zonă, pe care le cultivă cu legume. „Suntem fermieri în primul an", spun ei. Recolta ajunge în piaţa din Ocna Mureş, pentru că în piaţa din Turda toate mesele sunt ocupate. Sâmbătă, cei doi soţi au venit şi în Cluj-Napoca, în piaţa volantă, pentru a-şi vinde legumele, dar nu sunt mulţumiţi de rezultat. „Avem cele mai mici preţuri din piaţă, de exemplu porumb de fiert la un leu pentru trei bucăţi, varza la 50 de bani kilogramul, dar vânzarea e slabă", spun cei doi fermieri.

Suprafaţa agricolă cultivată în Cluj a scăzut cu aproape 16.000 de hectare în doar trei ani, relevă Direcţia Regională de Statistică. Conform documentelor, suprafaţa agricolă însămânţată era anul trecut de 93.814 hectare, faţă de 109.762 hectare cultivate în 2007.

Nu mai puţin de patru milioane de hectare de păşuni şi fâneţe sunt invadate de spini în România, din cauză că sunt considerate "terenuri grele" pentru muncile agricole, a explicat duminică ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără. "Zone întregi de păşune de deal şi de munte sunt nefolosite", a spus el.

Citeşte şi: Cum pariază un tânăr clujean pe agricultură: un teren agricol nelucrat de 10 ani, cultivat ecologic VIDEO

Citeşte şi: Au lăsat Anglia ca să cultive legume la Cluj

Legume de la ţară, livrate la uşa apartamentului

Comenteaza