Video Capitalul german, în “capitala” Transilvaniei. Investitorii nemți își deschid sediu în ClujHub

Capitalul german, în “capitala” Transilvaniei. Investitorii nemți își deschid sediu în ClujHub
Capitalul german, în “capitala” Transilvaniei. Investitorii nemți își deschid sediu în ClujHub
Capitalul german, în “capitala” Transilvaniei. Investitorii nemți își deschid sediu în ClujHub

Cea mai importantă organizație străină de afaceri din țară noastră, AHK România, a pus în funcțiune primul său birou din afara Bucureștiului, localizat la ClujHub. Acesta va sprijini companiile germane care activează în zona Transilvaniei și le va promova interesele în fața guvernului.

"Este primul “copil” al AHK România. Eu consider că adevăratul business se face aici, în Transilvania, iar Clujul inovează, nu stă pe loc. Capitalul nu are naționalitate; avem nevoie de capital străin pentru că el vine și cu know-how-ul de care România are mare nevoie.

Aici trebuie să existe predictibilitate, investitorii germani nu pot să înțeleagă că în trei săptămâni contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat și că toate contractele de muncă ale salariaților trebuie modificate. Ei își fac strategii pe termen lung, pe decade, totul e gândit ca la carte. România trebuie să facă eforturi în trei domenii: educație, sănătate, infrastructură”, remarcă Dragoș Anastasiu, președintele organizației patronale. 

“Fiind un oraș universitar cu tradiție în România, Clujul are un renume excelent. Este situat central și are o importanță deosebită pentru economia germană: din cele 7.500 de companii active în România, 435 sunt situate în județul Cluj”, a menționat Florin Sabou, membru al Consiliului Director al Camerei de Comerț și Industrie Româno-Germane (AHK România). 

“Clujul este un loc unde vestul întâlnește estul, unde religiile coexistă în același oraș.  Noi vrem să fim un model al artei de a trăi împreună, să facem să se întâmple lucruri care le unesc, și nu care ne dezbină. Nu știu dacă reușim acest lucru întotdeauna, dar încercăm să lucrăm aici într-un ecosistem, nu într-un egosistem”, consideră primarul Clujului, Emil Boc.

Unul dintre obiectivele centrale ale biroului de la Cluj este să sesizeze aspectele economice importante pentru regiunea Transilvaniei, să le dezbată împreună cu ceilalți actori implicați în viața economică, să găsească soluții de creștere a disponibilității forței de muncă și să promoveze învățământul dual. Biroul va promova noi activități în sectorul cercetare-dezvoltare, dar și dezvoltarea urbană sau managementul orașelor. 

AHK Transylvania Office va deservi nu numai Clujul, ci și întreaga regiune și își propune să extindă contactele cu companiile germane, să creeze o comunitate dinamică de membri și să organizeze evenimente de networking și de specialitate. 

AHK România este reprezentanța oficială a economiei germane și cea mai mare cameră de comerț bilaterală din țara noastră. Aceasta grupează 600 de companii din 150 de domenii de activitate, majoritatea cu sediul în România, cu 250.000 de angajați și cu afaceri de 28 de miliarde de euro.

Cele mai multe companii din acest stat de pe teritoriul României sunt deschise în zona Transilvaniei. 435 de firme germane se află în județul Cluj. Investițiile germane în România se ridică la 9,3 miliarde de euro, iar schimburile economice dintre cele două țări au ajuns la 30 de miliarde de euro.

Doi ambasadori la tăiatul panglicii

Ceremonia de deschidere a fost prezidată de Sebastian Metz, director general al AHK România, iar inaugurarea noului birou a fost făcută în prezența a doi diplomați: Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei la București, și Emil Hurezeanu, ambasadorul României la Berlin. Din partea Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat a participat secretarul de stat Sorin-Valeriu Naș. Printre cei desemnați să taie panglica s-a numărat și Mihai Boldijar, director general al companiei Robert Bosch România, cel mai mare investitor german din Cluj.

Comenteaza