Cât dă SIF pentru jumătate din Transilvania Construcţii

Cât dă SIF pentru jumătate din Transilvania Construcţii
Societatea de Investiţii Financiare Banat-Crişana iniţiază oferta publică de preluare a restului de 50,37% din capitalul social al companiei clujene de construcţii.

SIF 1, care deţine de luna trecută aproape jumătate din una dintre cele mai importante companii de construcţii din Ardeal cu sediu la Cluj, se pregăteşte să preia controlul total. Noii acţionari majoritari vor schimbarea conducerii companiei, dar nu şi a obiectului său de activitate.

Obiectul ofertei de preluare îl reprezintă achiziţionarea a 476.429 acţiuni, reprezentând 50,37% din capitalul social al companiei. La un preţ de cumpărare propus de 50 de lei/acţiune, valoarea totală a ofertei pentru jumătatea de companie încă aflată în afara controlului SIF 1 ajunge la 23,8 milioane de lei, se arată în documentul de ofertă făcut public prin Bursa de Valori Bucureşti, la finalul săptămânii trecute. Oferta se consideră iniţiată la trei zile lucrătoare de la publicarea anunţului de ofertă, iar perioada de derulare a acesteia este 23 octombrie - 12 noiembrie. La începutul lunii septembrie SIF 1 a cumpărat cu 3 milioane de euro pachetul de acţiuni deţinut de soţia preşedintelui la TCC.

SIF1 a achiziţionat de la Gabriela Timofte 29,2% din acţiuni, printr-o tranzacţie de 13,8 milioane de lei. Titlurile au fost transferate la acelaşi preţ propus în actuala ofertă: 50 de lei. Prin această operaţiune, participaţia SIF 1 a urcat la 49,6% din TCC. În urma acestei mişcări, fondul de investiţii era obligat să lanseze public o ofertă obligatorie de preluare, pentru că a depăşit pragul de 33%, de la care este necesară o astfel de operaţiune. „Ofertantul nu intenţionează retragerea de la tranzacţionare a acţiunilor emise de TCC sau lichidarea societăţii. SIF Banat Crişana intenţionează alegerea altor membri în Consiliul de Administraţie şi nu are în vedere modificarea obiectului de activitate al emitentului", se arată în documentul de ofertă.
În afară de societatea de investiţii, un alt acţionar important al TCC este preşedintele companiei, Mircea Timofte, care deţine 30% (285.072 de acţiuni). Omul de afaceri, care a precizat anterior că nu a fost informat privind decizia soţiei sale de a ceda compania, nu a anunţat dacă a decis în favoarea opţiunii de a accepta oferta SIF 1 sau dacă preferă să rămână acţionar, chiar în noile condiţii.Societatea clujeană a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri de 14,8 milioane de lei, în scădere cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut, şi un profit de 974.000 de lei.

În prima jumătate a anului trecut, TCC a avut afaceri de 17,7 milioane lei şi un profit de 1,9 milioane. În afară de activitatea de construcţii civile şi industriale şi închirierea de utilaje, compania mai are şi alte activităţi: deţine spaţii închiriabile în parcul logistic Transilvania (Someşeni) şi baza sportivă Transilvania, precum şi un bloc de 120 de apartamente recent ridicat şi aproape integral vândut în zona Calea Dorobanţilor. TCC a închis anul trecut lucrările pentru acest bloc de locuinţe şi a început extinderea parcului logistic din Someşeni. De asemenea, conducerea companiei anunţase pentru acest an extinderea investiţiilor în domeniul rezidenţial în Cluj-Napoca.

A ieşit din top

În urma rezultatelor financiare din anul încheiat, TCC a ieşit din clasamentul naţional al primilor 100 de jucători din domeniu. Clujul are cinci nume printre cele mai importante companii naţionale, potrivit Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat de IBC Focus, care monitorizează piaţa din domeniu. Clasamentul a fost întocmit în funcţie de cifra de afaceri din 2012. Faţă de anul trecut, în top au intrat două companii, Napoca şi TCI Contractor General, dar a ieşit Transilvania Construcţii. Compania a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 35,5 milioane de lei şi un profit de 2,1 milioane de lei, având 125 de salariaţi.

 

 

Comenteaza