Cea mai mare clădire de birouri din Cluj, evaluată la 45 de milioane de euro

Cea mai mare clădire de birouri din Cluj, evaluată la 45 de milioane de euro
Complexul de birouri de pe Bd. 21 Decembrie va avea în curând un nou proprietar, NewCo, care va deveni cel mai mare grup imobiliar din Europa Centrală şi de Est.

„Grupul NEPI deţine o participaţie de 50% la The Office Cluj-Napoca, în parteneriat cu Ovidiu Sandor, un dezvoltator imobiliar cu experienţă din România”, a precizat conducerea fondului sud-african New Europe Property Investments. În documentele companiei, fazele I şi II ale clădirii, în suprafaţă de 20.350 mp, valorează 38,8 milioane de euro, iar faza III, de 9.250 mp, în curs de edificare, 5,6 milioane. Chiria medie lunară percepută la The Office se ridică la 13,5 euro/mp.
 
Cele mai importante proprietăţi ale NEPI sunt Mega Mall Bucureşti (252 de milioane de euro), Promenada Mall Bucureşti (160 de milioane), Aupark Kosice Mall (145 de milioane), City Park Constanţa (130 de milioane). Totalul proprietăţilor generatoare de venituri se ridică la 2 miliarde de euro, a celor auxiliare deţinute în vederea vânzării, la 21,2 milioane de euro, în timp ce investiţiile imobiliare în curs de dezvoltare ajung la 181 de milioane de euro. 

Piaţa românească, ochită de investitori
 

NEPI a anunţat că va fuziona cu rivalul Rockcastle Global Real Estate (Mauritius), iar compania nou-creată, NEPI Rockcastle (NewCo), va avea o valoare de piaţă de 5,6 miliarde de euro. Ambele îşi vor transfera toate activele și obligațiile proprii, inclusiv participațiile în subsidiarele celor două fonduri, transferând dreptul de proprietate către NewCo.
 
“Acționarii NEPI vor câștiga imediat expunere către un portofoliu semnificativ în Polonia, cea mai mare și lichidă piață imobiliară din regiunea ECE, cu previziuni economice pozitive. Acționarii Rockcastle vor câştiga expunere către cel mai mare portofoliu imobiliar din România (a doua piață imobiliară din regiune ca mărime, cu cea mai rapidă creștere economică din Europa previzionată pentru 2016 și 2017, conform studiilor FMI), dar și către al doilea portofoliu imobiliar din Slovacia“, conform reprezentanţilor NEPI.
 
Portofoliul NEPI cuprinde 28 de proprietăţi în ECE şi 13 proiecte în dezvoltare,  iar cel al Rockcastle, 7 proprietăți de retail generatoare de venituri, 2 proiecte în curs de construcție și 3 proprietăți condiționate de obținerea autorizațiilor de pre-leasing, la o valoare cumulată evaluată la 878 de milioane de euro. De asemenea, deţine acţiuni la 10 companii, majoritatea din Statele Unite, în valoare de 1,7 miliarde de euro. 

Complexul office dizolvă fabrica Argos
 
Lucrările la a treia etapă a complexului de birouri care se ridică dinspre Bd. 21 Decembrie au ajuns la limita cu terenurile fabricii Argos, aflată în proprietatea grupului local Jolidon, iar investitorii de la The Office ar beneficia de spaţiu suplimentar pentru extinderea investiţiei lor.

NEPI şi Şandor au demarat lucrările la etapa a treia din cadrul complexului ridicat în locul fabricii Tricotaje Someşul. Clădirea va fi terminată în vara lui 2017. Cei 21.273 mp închiriabili livraţi cu ocazia dării în folosinţă a primei faze sunt acum ocupați, iar suprafaţa de 19.412 mp aferentă celei de-a doua faze este şi ea închiriată.

Numărul persoanelor care îşi vor desfăşura activitatea aici va depăşi 5.000 în 2017. NEPI a preluat fostul teren de 19.000 mp al Tricotaje Someşul (achiziţionat în 2007 de Atrium Centers). Fostul proprietar care a cumpărat terenul cu 14 milioane de euro avea un proiect mixt (mall, hotel, birouri) şi a demolat fabrica în cinci luni, în 2008, fără să mai construiască nimic. Fabrica de tricotaje a fost mutată pe Bd. Muncii.

Comenteaza