Cioloș a tăiat panglica celui mai mare institut de cercetare din Transilvania

Cioloș a tăiat panglica celui mai mare institut de cercetare din Transilvania
Fostul student al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV), acum premier al României, Dacian Cioloș, a sosit la facultatea pe care a absolvit-o alături de patru actuali și foști miniștri ai Educației. Proiectul Institutului de Cercetări Horticole Avansate al Transilvaniei (ICHAT) se ridică la 14 milioane de euro.

„Când eram în anul I la Facultatea de Horticultură, actualul rector voia să creeze laboratorul de micropropagare la stațiunea de cercetări pomicole pentru a produce plante libere de virusuri, acum ne aflăm într-un institut care are această componentă. USAMV nu mai seamănă acum aproape deloc cu ceea ce am lăsat eu aici în 1994. Îndrăznesc să cred că această investiție va depăși limitele Clujului și ale Transilvaniei pe partea de cercetare.

E important să lăsam continuitate de la un prim-ministru la altul, de la un rector la altul. Trebuie să colaborați și cu Universitatea Babeș-Bolyai, care are proximitate și în anumite domenii, aportul sectorului IT este și el important, pentru că aveți aici un potențial important, dar și cel al fermierilor din zonă contează. Institutul ar trebui să contribuie la relansarea cercetării românești, la cea a științelor vieții, să trecem în o nouă etapă în agricultură.

Uitați-vă că alte țări din jur ne-au luat-o deja înainte! Aici nu se pune problema de a recupera decalajul față de Polonia, ci să facem cu totul altceva. Investiția să se regăsească mai repede în câmp. Lăsând frâu liber capacității de inovare, școala agronomică din Cluj să valorifice spațiul rural românesc”, a spus Dacian Cioloș

Profesorii opun rezistenţă la schimbare

„După toate standardele, acest institut are premisele cercetării avansate în domeniu. USAMV ilustrează felul în care cercetarea nu numai că este urgentă, dar are un rol vital în societate. Profesorii sunt unii dintre cei mai rezistenți la schimbare, însă aceasta este evidentă. Sistemele educaționale trec printr-o serioasă criză, iar dacă nu o vom soluționa, efectele vor fi pe termen lung. În economiile emergente educația este o componentă a progresului.

Avem nevoie nu numai de extindere numerică, ci și de productivitate și de eficiență a universităților. Numărul performerilor de top din educație a scăzut de fapt față de cercetare, tehnologie. Inovarea în educație este un imperativ, în contrast cu creșterea cantitativă. Educația trebuie să introducă inovația care să o susțină”, a spus Mircea Dumitru, ministrul Educației și Cercetării. 

Partea practică, în livada Palocsay

„Un obiectiv foarte important pentru universitatea noastră, cel puțin partea de cercetare, s-a realizat. Au fost ani de nopți nedormite, în care proiectul a creat inclusiv tensiuni între colegi, dar majoritatea au avut optimismul ca se va realiza acest obiectiv. Este o investiție care creează condiții pentru educație, cercetare, fermieri, cu resursa umană deosebită de aici.

Ferma pomicolă din extremitatea estică a orașului va reprezenta baza de implementare a cercetării din acest institut. ICHAT va justifica peste ani acest efort din partea universității și a Europei, pentru că fără suflet, fără oameni, aceste clădiri sunt pustii”, a menționat rectorul USAMV, Cornel Cătoi.

Cercetare avansată în "groapa de pe Google"

„Este un institut care marchează șase ani în care am avut patru asemenea inaugurări și completează zestrea de imobile a USAMV, alături de un centru pentru biodiversitate, institutul pentru științele vieții, bibliotecă. Ceea ce vedem acum pe Google ca o mare groapă este de fapt noul institut.

Proiectul include și modernizarea a două sere la standarde europene, crearea unei bănci de gene, iar unul dintre obiective este să putem forma un personal de înaltă calificare pentru o cercetare de excelență. Beneficiari nu sunt doar studenții, masteranzii, profesorii, ci și cei din alte centre universitare ale României, cercetătorii străini, fermierii din Transilvania, dar mai ales consumatorii.

Aici se vor studia tehnologii noi în cultura plantelor, transferul tehnologic în domeniul horticulturii aplicate, microbiologia, iar cercetare se va face inclusiv în cadrul celor șase clustere din care universitatea noastră face parte. USAMV a făcut un efort financiar suplimentar pentru finalizarea clădirii, din resurse proprii. Aceasta are 9.700 mp și s-a realizat în loc de 20 de luni în loc de 36, din cauza problemelor cu constructorul, dar vorba aceea, totul e bine când se termină cu bine.

Studenții au făcut în ultimele două săptămâni un efort disperat pentru ca această clădire să vă întâmpine așa cum trebuie. Clădirea are trei niveluri cu garaj la subsol, pentru mașini agricole. Aula nu era în proiectul inițial, dar e bine că s-a făcut. Avem două sere, terase înierbate, cu o priveliște superbă. Am dotat şi livada alăturată, unde se găsesc 100 de genotipuri din toată lumea, cu instalații antigrinină și antiîngheț”, a subliniat directorul institutului, Doru Pamfil.

Prefectul vrea mere inventate de USAMV

"Este bine că aici vor fi atâţia cercetători şi o aparatură de un nivel foarte înalt. Să sperăm că în curând în galantarele românilor vom găsi mere produse aici, prin cercetarea de la ICHAT, şi nu aduse de nu ştiu unde din străinătate", spune prefectul Gheorghe Vuşcan. "Ştim cu toţii noi, cei de aici, că să faci cercetare nu este un lucru deloc uşor. Clujul va deveni un hub al inovării, un centru performant pentru România și pentru Europa Centrală şi de Est", a promis primarul Emil Boc. Printre foştii miniştri ai Educaţiei invitaţi la inaugurare s-au numărat Sorin Cîmpeanu, Adrian Curaj, Cătălin Baba.

Clădirea a necesitat șase ani de edificare din cauza problemelor întâmpinate la construcţie şi la proiectare. ICHAT este un centru de cercetare cu spaţii dedicate domeniilor horticole, care să atragă tineri şi specialişti de înaltă clasificare.

Structura clădirii este pe patru niveluri, 46 de laboratoare de cercetare, 35 de birouri, 23 de spaţii de depozitare, amfiteatru, sală de conferinţe, bibliotecă. Conform proiectului, ICHAT va crea 550 de locuri de muncă în cercetarea horticolă prin continuarea unor proiecte în derulare sau de viitor. 

Strategia este ca noul institut să reprezinte un pol de excelenţă în cercetarea horticolă. Direcţiile de cercetare vor fi biotehnologiile în ameliorarea plantelor horticole, tehnologiile noi în cultura plantelor, îmbunătăţiri funciare în câmp şi spaţii controlate, transferul tehnologic în ştiinţele horticole aplicate.

Aici sunt promovate genetica şi ameliorarea plantelor, microbiologia, floricultura şi pesisagistica, arboricultura ornamentală, legumicultura, pomicultura şi pomologia, viticultura (ampeologie şi oenologie), tehnologia produselor horticole, măsurătorile terestre şi cadastrul (îmbunătăţiri funciare), spectrometria, cromatografia, microscopia electronică.

Proiectul USAMV s-a derulat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice, având o valoare totală de 62 de milioane de lei, din care asistenţă nerambursabilă 42 de milioane. Fondul European de Dezvoltare Regională are o contribuţie de 37,1 milioane, bugetul de stat - 4,8 milioane, iar USAMV - 8,7 milioane.

Comenteaza