Clujenii de la Electromontaj ridică o linie aeriană de 160 km pentru Transelectrica

Clujenii de la Electromontaj ridică o linie aeriană de 160 km pentru Transelectrica

Asocierea Electromontaj SA – Electromontaj Cluj – Romelectro execută lucrările de construire a liniei electrice aeriene de 400 kV, de pe teritoriul județelor Constanța, Ialomiţa și Buzău.

Construirea noii linii electrice aeriene Cernavodă - Stâlpu, obiectiv de interes național cofinanțat din fonduri europene, avansează într-un ritm accelerat, precizează reprezentanții Transelectrica. Pe șantierul liniei se lucrează simultan la construirea fundațiilor, asamblarea stâlpilor și la montarea conductorului, în șapte puncte de lucru, cu 300 de muncitori zilnic.

90% din materialele folosite sunt de fabricație românească. Investiția este implementată de Compania Națională de Transport al Energiei Electrice. „Proiectul a avut de la început un ritm alert, chiar dacă este pornit și derulat în perioada pandemiei, iar acest fapt se datorează în primul rând profesionalismului și implicării dovedite de specialiștii Transelectrica și de echipele antreprenorului care execută lucrările.

Creșterea capacității de integrare a energiei regenerabile în rețeaua electrică de transport este una dintre axele principale ale planului nostru de dezvoltare, iar contribuția liniei la atingerea acestui obiectiv este foarte importantă”, a declarat Cătălin Nițu, președintele Directoratului Transelectrica.

Obiectivul de infrastructură, o investiție de 75 de milioane de euro, esențială pentru consolidarea securității energetice a României, este un proiect de interes comun la nivel european, care beneficiază de cofinanțare nerambursabilă de 27 de milioane de euro prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Proiectul face parte din Coridorul Nord-Sud de interconexiuni de energie electrică din Europa Centrală și din Europa de Sud-Est și are rolul de a consolida secțiunea dintre coasta de vest a Mării Negre și restul sistemului european, contribuind la întărirea rețelei de transport al energiei electrice din România, la creșterea capacității de interconexiune dintre România și Bulgaria și la integrarea energiei eoliene produse în zona Dobrogea.

Proiectul complet are ca termen de implementare luna mai 2022. Termenul de finalizare a noii linii electrice aeriene de 400 kV este decembrie 2021, iar la această dată gradul de realizare este de 60%. 

Lucrările de construcție a liniei sunt executate de asocierea Electromontaj SA – Electromontaj Cluj – Romelectro. Traseul liniei proiectate are 160 km și străbate teritoriul a trei judeţe: Constanța (6 km, cu dublu circuit), Ialomiţa (94 km cu dublu circuit, 5 km cu simplu circuit) și Buzău (54 km cu dublu circuit), cu 22 de unităţi administrativ teritoriale.

Comenteaza