Clujul, cel mai dorit oraș pentru mutare în 2018. Tendințele imobiliare ale anului

Clujul, cel mai dorit oraș pentru mutare în 2018. Tendințele imobiliare ale anului

Marile companii vor viza în acest an extinderea sau înființarea unor birouri în afara capitalei, iar Cluj-Napoca va fi cel mai accesat dintre orașele principale ale României, alături de Timișoara și de Iași, prognozează specialiștii imobiliari.

Situația economică din România anului 2017 va pune presiune pe așteptările din acest an ca urmare a înregistrării celor mai bune rezultate din perioada postcriză, iar consultanții Colliers International apreciază că țara noastră poate depăși performanțele economice ale celorlalte state din regiunea Europei Centrale și de Est și în 2018, marcând încă un an foarte bun pentru domeniul imobiliar.

Cu toate că situația la nivel macroecomic nu se mai bucură de aceleași fundamente solide comparativ cu anii anteriori, contextul de business va continua să fie favorabil tuturor segmentelor pieței imobiliare. Consultanții Colliers, unul dintre liderii globali în domeniul imobiliar, cu 15.000 specialiști în 68 de țări, au expus principalele 10 tendințe pe care le asociază României anului 2018

1. Creșterea economică va încetini, însă rezultatele vor fi mai bune decât în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană (UE). În 2017, produsul intern brut (PIB) al țării a înregistrat o creștere de 7% datorită consumului privat și a exporturilor. Luând în considerare reducerea stimulentelor fiscale și înăsprirea politicii monetare începând cu 2018, creșterea PIB va încetini până la un nivel mai sustenabil (5%), însă România va fi una dintre cele mai dinamice economii europene.

2. Piața de investiții va avea parte de o evoluție spectaculoasă. După acumularea în 2017 a unui volum investițional ușor pragul de 0,9 miliarde de euro și amânarea unor tranzacții pentru anul viitor, ne așteptăm în 2018 la un volum de peste 1 miliard de euro, susținut de randamente mai atractive decât în alte țări din regiune, o performanță macroeconomică bună, disponibilitatea băncilor de a oferi finanțare.

3. Migrația internă și externă va deveni din ce în ce mai relevantă. Tiparul migrației interne și numeroase studii sugerează o preferință în creștere pentru principalele orașe din România (Cluj-Napoca, Timișoara, Iași) în detrimentul Bucureștiului: marile companii vor viza extinderea sau înființarea unor birouri în afara capitalei. Un alt fenomen important de urmărit este cel al românilor care lucrează în alte țări și care ar putea începe să se întoarcă în țară în număr mai mare. 

CUMPĂRĂ SAU ÎNCHIRIAZĂ  UN IMOBIL DIRECT DE LA PROPRIETAR FĂRĂ COMISION!!

4. Segmentul industrial va înregistra rezultate bune. În 2018, cererea din partea chiriașilor va fi din ce în ce mai puternică, mai ales în condițiile intensificării comerțului electronic, în timp ce dezvoltările speculative vor crește în număr.

5. Infrastructura slabă va constitui o problemă. Anul trecut au fost livrați doar 24 km de autostradă, de patru ori mai puțin decât au promis autoritățile. Experții în domeniu avertizează că 2018 va fi similar, cu promisiuni de cel puțin 156 km. Având în vedere situația fiscală și rezultatele slabe ale absorbției fondurilor UE, nu ne așteptăm să vedem o accelerare semnificativă în dezvoltarea infrastructurii.

6. Piața de birouri din București se va concentra pe noi poli. Livrările de spații de birouri vor fi mai mari în 2018 față de anul trecut, iar noii poli – Centru-Vest, Piața Presei/Expoziției – vor fi absorbiți ușor, însă dezvoltatorii devin mai precauți.

7. Piața forței de muncă va fi mai încordată. Dezechilibrul dintre cerere și ofertă pe piața forței de muncă a crescut, în timp ce absolvenții cu un profil tehnic se dovedesc a fi prea puțini în comparație cu nevoile angajatorilor. Această piață extrem de competitivă a muncii ar putea limita abilitățile companiilor de a se extinde în București și în alte orașe ale țării, fapt ce va frâna activitatea de pe piața de birouri din punctul de vedere al închirierilor și al noilor livrări.

8. Noi spații de retail la nivel național. Pe segmentul de retail nu au fost anunțate noi proiecte mari pentru București în următorii ani, doar câteva extinderi. Investițiile se vor concentra asupra îmbunătățirii situației orașelor cu deficit de spații moderne de retail, inclusiv cu o populație sub 100.000-150.000 de locuitori.

9. Retailul online nu va fi o amenințare pentru centrele comerciale clasice. În procesul decizional, românii doresc de regulă să vadă un produs înainte de a-l achiziționa, ceea ce reprezintă un avantaj pentru mall-uri. Totuși, pentru a face față mai bine viitorului, centrele comerciale trebuie să se definească drept destinații pentru petrecerea timpului liber: mai mult spațiu va fi alocat zonelor de food court și de servicii precum cinema și terenuri de joacă pentru copii. 

10. Cererea pentru terenuri va veni din partea segmentului rezidențial. Luând în considerare creșterea salariilor și a intenției de a achiziționa o locuință, proiectele rezidențiale vor fi principalele motoare ale cererii pentru terenuri. Proiectele noi de birouri vor atrage cererea pentru proiecte rezidențiale în zonele învecinate.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza