Clujul imobiliar îşi va dubla preţurile. Specialist: întrebarea ar trebui să fie "Unde vor fi viitoarele guri de metrou?"

Clujul imobiliar îşi va dubla preţurile. Specialist: întrebarea ar trebui să fie "Unde vor fi viitoarele guri de metrou?"

Criza imobiliară va ocoli Clujul. Marile proiecte de infrastructură recent anunţate de autorităţi vor pune umărul la prosperitatea economiei locale, context ce va atrage şi mai mulţi oameni în capitala Transilvaniei, situaţie ce va duce, inevitabil, nicidecum la scăderea preţurilor imobiliare, ci la dublarea acestora.

“De câte ori ţi-ai zis "Ce bine era dacă cumpăram acum câţiva ani apartamentul sau terenul ăla ...?" Înainte de criză, apartamentele din Cluj se vindeau sub 1.200 euro / mp. În 2008, chiar înainte de criză, un apartament cu 2 camere, în suprafaţă de 55 mp, în zona Gheorgheni, costa undeva la 65.000 euro. Astăzi, în 2018, acelaşi apartament se vinde cu suma de 89.000 euro, adică cu 36 de procente mai scump. Altfel zis, dacă ţi-l cumpărai în 2008 şi l-ai fi vândut astăzi, făceai un profit de 24.000 euro, ceea ce nu e rău deloc, considerând investiţia iniţială! Plus că, în toţi aceşti ani, te mai şi foloseai de el, fie că locuiai în el sau scoteai bani din chirie.

Eu nu zic că nu vine criza. Ea va veni. Când? Nu ştie nimeni. Unii zic că sunt semne clare că vine în urmatoarele 12 luni. Eu ştiu următorul lucru. În Cluj se construieşte în continuare foarte mult şi, în continuare, pare că nu destul pentru a satisface cererea. Ca să nu mai zic de noile investiţii de modernizare a oraşului recent anunţate: centura metropolitană, metroul şi multe altele. Cei care au locuit în Bucureşti sau în alte mari oraşe ale lumii, ştiu că cele mai căutate chirii sunt locuinţele care se află în imediata apropiere a unei guri de metrou.

Da, am zis chirii, pentru că de achiziţie nici vorbă, sunt peste buzunarele multora dintre noi. Deci, pentru cei ce doresc şi au posibilitatea să achiziţioneze acum un imobil în Cluj-Napoca, întrebarea ar trebui să fie mai debrabă "Unde vor fi viitoarele guri de metrou?", punctează Andrei Jurescu, fondator Compariimobiliare.ro.

Preţul mediu pe metru pătrat util a ajuns la 1.520 de euro. Apartamentele de vânzare s-au scumpit cu 8,6% în ultimele 12 luni. Peste 4.400 de locuinţe urmează să fie finalizate până la sfârşitul lui 2018 în Cluj-Napoca şi împrejurimi.

Comenteaza