Clujul și Bucureștiul, umăr la umăr în tranzacțiile cu birouri

Clujul și Bucureștiul, umăr la umăr în tranzacțiile cu birouri
Dezvoltatorii de birouri au găsit un teren prielnic la Cluj-Napoca | Foto: Riverside

Investitorii imobiliari în sectorul office au realizat tranzacții de 164 de milioane de euro în Cluj-Napoca în primele trei trimestre ale anului, echivalentul a 95% din valoarea investițiilor pe piața spațiilor de birouri în București.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Compania de consultanță CBRE a analizat statutul orașului de pe malul Someșului din punctul de vedere al pieței de birouri din România, concluzia fiind confirmarea poziției de lider al orașelor regionale pentru Cluj-Napoca. Acesta a atras cea mai mare pondere dintre toate orașele regionale. 164 milioane de euro au fost investiți aici în primele trei trimestre.

Apetitul pentru investiții în achiziția de clădiri de birouri reflectă creșterea numărului de angajați din oraș în ultimii ani și diversificarea industriilor în care Clujul este activ. Ponderea angajaților per fiecare industrie este similară cu cea a numărului angajaților din Cluj raportat cu cel la nivel național, respectiv de 4%. 

Una dintre industriile prezente în Cluj este peste dublul acestei ponderi. Dacă la nivel național, din cei 8,7 milioane de angajați, 185.360 lucrează în sectorul IT&C, în Cluj, companiile cu acest profil ating 9% din totalul angajaților la nivel național pe această industrie, respectiv 16.022 de persoane, ceea ce situează Clujul în fruntea orașelor României, alături de București.

Unii dintre cei mai mari beneficiari ai pieței de birouri locale sunt tocmai companiile din acest sector, care utilizează în strategiile proprii de atragere a forței de muncă puterea de seducție a unui spațiu de lucru modern, construit și amenajat pe principii de starea de bine, tehnologie și flexibilitate.

Conform datelor CBRE Research, creșterea numărului de angajați din sectorul IT&C este estimată la 4% în 2022, ceea ce va menține Clujul în zona centrală de interes a investitorilor pe piața de birouri, dar va afecta pozitiv și celelalte sectoare ale pieței imobiliare locale.

CBRE Group este cea mai mare companie de servicii comerciale și investiții în real estate din lume, pe baza veniturilor din 2018. Compania are 90.000 de angajați în 480 de birouri din întreaga lume.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza