Conti s-a ieftinit la 5,5 milioane de euro

Conti s-a ieftinit la 5,5 milioane de euro
Imobilul din centrul Clujului va fi scos la o nouă rundă de licitaţii la sfârşitul lunii viitoare, a anunţat lichidatorul judiciar al societăţii care deţine fostul hotel New York.

Licitaţiile vor fi anulate în cazul în care administraţia locală decide să îşi exercite dreptul de preemţiune şi să achiziţioneze imobilul monument istoric de la km 0 al oraşului.

Expert Insolvenţă Hunedoara, lichidatorul judiciar al proprietarului clădirii (Ardeleana Alba Iulia, intrată în faliment) pregăteşte o nouă serie de licitaţii, pentru final de februarie. După două runde derulate pe parcursul anului trecut, preţul de pornire pentru procedura din februarie este de 5,5 milioane de euro. "În cazul în care primăria îşi exercită dreptul de preemţiune, licitaţia se anulează", a precizat Cristian Tomescu, reprezentantul Expert Insolvenţă, pentru ZIUA de CLUJ. Administraţia locală rămâne un posibil cumpărător şi salvator al clădirii lăsate în paragină de opt ani, având în vedere că, datorită statutului de imobil monument istoric, statul român deţine drept de preemţiune, deci are dreptul să cumpere cu prioritate clădirea.

Ministerul Culturii a comunicat că nu îşi exercită acest drept. "Am notificat din nou autorităţile privind intenţia de vânzare, având în vedere că am intrat într-un nou an calendaristic, iar legislaţia cere să facem această informare din nou. Ministerul ne-a transmis deja că nu îşi exercită dreptul de preemţiune, aşa că acesta se transferă primăriei locale, care ar trebui să ne răspundă în 15 zile de la data la care a fost notificată de acest lucru. Asta s-a întâmplat în 22 ianuarie, deci suntem încă în termen. Noi oricum am transmis o informare încă de la începutul anului, pentru ca autorităţile locale să aibă suficient timp pentru o decizie", a completat Tomescu. Informarea transmisă Consiliului Local a fost citită în şedinţa de îndată din ianuarie.

Consilierii au fost informaţi că lichidatorul judiciar va mai notifica o dată Direcţia de Cultură Cluj, ca reprezentantă a Ministerului Culturii, despre posibilitatea de exercitare a dreptului de preemţiune.

Primarul Emil Boc a declarat că administraţia este interesată de preluare, dar că achiziţia clădirii poate fi luată în discuţie doar după lămurirea exactă a situaţiei juridice. În afară de preţ, unul dintre impedimentele invocate de primărie a fost faptul că pentru imobil există o cerere de retrocedare făcută de Eparhia Reformată din Debrecen. Solicitarea prevede însă acordarea unei despăgubiri în bani şi nu retrocedarea în natură. În vară la nivelul primăriei s-a constituit chiar o comisie formată din consilieri locali şi jurişti din aparatul de specialitate al instituţiei pentru a analiza situaţia clădirii, inclusiv actele solicitate privind litigiile din instanţă cu privire la imobil, şi posibilitatea achiziţiei. Aceasta nu a prezentat deocamdată public o concluzie a acestor analize.
Expert Insolvenţă a anunţat în 2012 scoaterea la vânzare în iunie a celui mai important activ din portofoliul Ardeleana: fostul hotel New York - Continental. Preţul de pornire a fost stabilit la 6,58 milioane de euro, fără TVA, cu posibilitatea de reluare, în caz de neadjudecare, de şase ori, în aceleaşi condiţii. Cum în urma licitaţiilor nu s-a reuşit valorificarea imobilului, în ultima şedinţă a adunării creditorilor s-a aprobat organizarea unei noi runde de licitaţii, de la un preţ diminuat cu 10% faţă de cel de pornire al primelor licitaţii. Noul preţ de pornire a ajuns la 5,92 milioane de euro, fără TVA.

În urma întâlnirii au fost stabilite alte şapte licitaţii, ultima fiind în 26 noiembrie. Clădirea nu a fost vândută. Imobilul monument istoric este compus din subsol, parter, trei etaje şi terenul aferent de 1.500 mp. Organizatorii licitaţiei au menţionat că în special poziţia ultracentrală a imobilului şi arhitectura deosebită vor fi principalii factori care să determine un interes mare din partea cumpărătorilor. Valoarea datoriilor împotriva Ardeleana la data deschiderii procedurii de insolvenţă era de 59,6 milioane de lei, principalii creditori fiind Banca Italo-Romena, BCR, Spaxia Development, Primăria Cluj-Napoca şi Direcţia Finanţelor Alba.

 

 

Comenteaza